1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puolueet

Eduskunta jakoi valiokuntapaikat

Uuden eduskunnan järjestäytyminen jatkui tiistaina kansliatoimikunnan ja valiokuntien jäsenten valinnoilla. Uusillekin pohjalaisedustajille siunaantui alustavasti merkittäviä valiokuntapaikkoja.

puolueet
Uusi eduskunta äänestää puhemiehestään keskiviikkona.
YLE

Suureen valiokuntaan valittiin Vaasan vaalipiirin kansanedustajista Miapetra Kumpula-Natri (sd.), Tuomo Puumala (kesk.), Mats Nylund (r.) ja Vesa-Matti Saarakkala (ps.).

Perussuomalaisten Vesa-Matti Saarakkala istuu suuren valiokunnan lisäksi myös perustuslakivaliokunnassa yhdessä Lasse Hautalan (kesk.) ja Ulla-Maj Wideroosin kanssa.

Ruotsalaisen kansanpuolueen närpiöläisedustaja Ulla-Maj Wideroos istuu perustuslakivaliokunnan lisäksi myös valtiovarainvaliokunnassa. Myös Anna-Maja Henrikssonilla (r.) on paikka kahdessa valiokunnassa hallintovaliokunnassa ja sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Ensi kertaa eduskuntaan valitulle ähtäriläiselle Mikko Savolalle osui alustavasti kaksi valiokuntapaikkaa. Tällä tietoa Savola tekee työtä Wideroosin kaverina valtiovarainvaliokunnassa ja Maria Tolppasen (ps.) kaverina työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa.

Myös vaasalainen Markku Mäntymaa (kok.) istuu hallintovaliokunnassa ja lakivaliokunnassa, jonka jäseneksi valittiin myös mustasaarelainen Lars Gästgivars (r.).

Kaikkien valiokuntien kokoonpanot eivät vielä löytäneet tietään julkisuuteen tiistai-iltapäivään mennessä.

Valiokuntien kokoonpanot vaihtunevat

Valiokuntien kokoonpanoihin tullee kuitenkin vielä runsaasti muutoksia sen jälkeen kun hallitus on muodostettu ja ministerisalkut jaettu.

Tosin ainakin kokoomus on pyrkinyt jakamaan jäsenyyksiä niin, että ne olisivat mahdollisimman pysyviä. Oppositioon mitä todennäköisimmin jäävä vasemmistoliitto on myös tehnyt pysyviä valintoja. Sen sijaan suurin oppositioryhmä keskusta on jakanut valiokuntapaikat tässä vaiheessa aakkosjärjestyksen mukaan.

Valiokunnat kokoontuivat istunnon jälkeen valitsemaan keskuudestaan puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat.

Kansliatoimikuntaan ei pohjalaisia

Valiokuntajäsenyyksien lisäksi tiistaina nimettiin eduskunnan hallinnossa keskeinen kansliatoimikunta. Toimikunnan jäseniksi valittiin Petteri Orpo (kok.), Eero Heinäluoma (sd.), Timo Kalli (kesk.) ja Pietari Jääskeläinen (ps.) sekä varajäseniksi Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.), Markus Mustajärvi (vas.), Mikaela Nylander (r.) ja Leena Rauhala (kd.)

Lähteet: YLE Pohjanmaa

Lue seuraavaksi