Kesätöihin ulkomaille - unelmia vain orjatyötä?

Ulkomaille kesätöihin lähtevän nuoren voi olla vaikeaa löytää apua ongelmatilanteissa. Jos työnantaja simputtaa, huijaa tai lähentelee, on nuori kohdemaan viranomaisten avun varassa. Kyprokseen töihin lähtenyt nuori suomalaisnainen joutui kokemaan seksuaalista lähentelyä ja uhkailuja sekä työskentelemään ala-arvoisissa oloissa. Apua ei löytynyt.

Kotimaa

Tamperelainen opiskelija Katri Rautanen lähti kesätöihin Kyprokseen viime vuonna. Työpaikan hän löysi Eurooppalaisen ammatillisen liikkuvuuden EURES-portaalin kautta. Työnantaja vaikutti luotettavalta, mutta totuus olikin toinen.

- Ehdin olla muutaman päivän töissä ja sitten ne vaikeudet alkoivat. Työpaikan pomo rupesi ahdistelemaan ja kävi minuun käsiksi. Pakenin poliisille puheille, mutta he eivät voineet tehdä asialle mitään, Rautanen kertoo.

Lähentelyn lisäksi pomo uhkaili, simputti ja teetti laittoman paljon töitä. Palkkaa Rautanen sai vain 200 euroa kuussa, vaikka hän teki yli kaksitoistatuntisia päiviä. Taukoja ei ollut, ja ruoka sekä asumisolosuhteet olivat ala-arvoisia. Hän vaihtoi työpaikkaa kahdesti, mutta samankaltaiset ongelmat toistuivat.

- Kun etsin uusia töitä, minulle ehdotettiin useaan otteeseen seksipalvelujen myymistä. Pyydettiin, että olisin mennyt johonkin baariin notkumaan ja myymään drinkkien lisäksi itseäni - muutaman kymmenen euron korvausta vastaa, Rautanen kuvailee.

Nuori jää ulkomailla yksin

Apua saadakseen Katri Rautanen oli yhteydessä Suomen Kyproksen suurlähetystöön, ulkoministeriöön, oikeusministeriöön, poliisiin, Kyproksen työministeriöön ja EURES-portaalin työntekijöihin. Kukaan ei kiinnostunut asiasta.

Työ- ja elinkeinoministeriön EURES-vastaava Laura Perheentupa pitää tapausta hyvin valitettavana. Hänen mukaansa kohdemaan EURES-virkailijoiden olisi pitänyt auttaa pulaan joutunutta.

- Mekin voimme täältä Suomesta ohjeistaa paikallisia virkailijoita ja antaa palautetta huonosta toiminnasta. Asian hoito on kuitenkin paikallisten viranomaisten vastuulla, Perheentupa sanoo.

Perheentuvan mukaan EURES-paikoista tulee valituksia silloin tällöin, mutta mikään tietty maa ei ole niissä yliedustettuna. Rautasen tapaukseen liittyvät työpaikat on nyt poistettu sivustolta.

Työsopimus kirjallisena jo ennen lähtöä

Kesätöitä ulkomailla välittävistä Nordplus- ja Allianssi-ohjelmista kerrotaan, että ongelmista kuulee vain harvoin. Omista oikeuksista kannattaa kuitenkin huolehtia tarkkaan.

- Esimerkiksi työsopimus pitää aina vaatia jo ennen lähtöä - kirjallisena. Mahdollisessa ongelmatilanteessa on sitten jotain kättä pidempää, Allianssin nuorisovastaava Tiina Hokkanen sanoo.

Jos sopimuksia ei noudateta, voi apua olla vaikea saada. Tästä todistaa Katri Rautasen tapaus, jossa lakeja ei noudatettu, eikä kukaan paikallinen viranomainen ollut halukas puuttumaan asiaan. Kun suurlähetystökin pesi asiasta kätensä, olivat vierastyöläisen keinot vähissä.

- Uskon, että ulkomaalaisten työntekijöiden rikollinen kohtelu on Kyproksella systemaattista ja hyvin yleistä. Tuntuu uskomattomalta, ettei kukaan muka voi asialle mitään, Rautanen puuskahtaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Annastiina Heikkilä