Paatero haluaa peitetoiminnan säännökset erillislakiin

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero toivoo eduskunnan antavan törkeän rikollisuuden varalta erillislain, jossa säädettäisiin myös poliisin peitetoiminnan pelisäännöistä. Päätös käyttää peitetoimintaa Ulvilan surman tutkinnassa oli Paateron mukaan poikkeuksellinen.

Kotimaa

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero sanoo YLE Uutisten haastattelussa, että korkeimman oikeuden päätös poliisin peitetoiminnan julkisuudesta johtaa tarkempaan pohdintaan siitä, milloin peitetoimintaa käytetään.

- Noudatamme tietysti korkeimman oikeuden päätöstä. Tässä tapauksessa on nyt hieman ongelmallista saada soluttautuneen poliisin henkilötiedot ja muut salaisiksi jäävät asiat asiakirjoista pois, sillä raportteja ei ole tehty tällaista päätöstä silmällä pitäen, sanoo Paatero.

Paateron mukaan peitetoiminta on ennen kaikkea työkalu törkeän, järjestäytyneen kansainvälisen rikollisuuden ennalta ehkäisemiseksi. Samalla Paatero kiistää, että KRP olisi ollut yli-innokas käyttäessään peitetoimintaa yksittäisen surmatapauksen tutkinnassa. Peitetoimintaa käytetään harvoin - ja jatkossa entistäkin harvemmin, uskoo Paatero.

Paateron mielestä poliisilla tulee olla käytössään salaisia tiedonhankinnan keinoja. Peitetoimintaan sisältyy erittäin suuria turvallisuusriskejä, minkä vuoksi siitä ei voida antaa tietoja julkisuuteen, sanoo poliisiylijohtaja Mikko Paatero.

Paateron mielestä järjestäytyneen rikollisuuden varalta tarvitaankin erillislaki, jossa pitäisi säätää myös peitetoiminnan valtuuksista.

Lähteet: YLE Uutiset