Suomalaislääkärit kiinnostuneita lääkekannabiksesta kipuhoitona

Suomalaiset lääkärit ovat osoittaneet kiinnostusta lääkekannabiksen määräämiseen kipupotilaille. Tiedon lisääntyminen näkyy lääkäreiden yhteydenottoina kannabista Hollannista toimittaviin apteekkeihin. Kansainvälisesti lääkekannabis on nopeasti kasvava trendi.

Kotimaa

Pilvestä on tullut lääkettä, diileristä hoivaaja ja ostajasta potilas. Kyse on kannabiksen lääkekäytöstä, joka etenkin Yhdysvalloissa on kasvanut huimaa vauhtia. Suomessa termit eivät ole yhtä vakiintuneita, sillä meillä lääkekannabis ei ole vapaata reseptitavaraa.

Laillisesti, eli Fimean erikoisluvalla, Suomessa lääkekannabista käyttää tällä hetkellä parikymmentä potilasta. Kiinnostus kannabista kohtaan on kuitenkin nousussa. Turkulainen päihdelääkäri Esti Laaksonen on kirjoittanut muutaman vuoden sisällä toistakymmentä lääkekannabisreseptiä.

- He ovat potilaita, joilla on paha krooninen kipu. He haluavat päästä eroon vahvoista kipulääkkeistä ja siirtyä vähän miedompaan.

Laaksosen mukaan lääkekannabis vähentää potilaiden ahdistusta, lievittää kipua, helpottaa nukahtamisessa ja parantaa mielialaa.

Kahden apteekin varassa

Lääkekannabista Suomeen toimittaa kaksi apteekkia, toinen Turussa ja toinen Tampereella. Molemmissa apteekkarina toimii Markku Knuutila, johon lääkärit ovat ottaneet yhteyttä.

- Läääkärit kuulevat, että potilaat ovat saaneet siitä hyötyä. Julkaisuja ja tutkimuksia tulee jatkuvasti enemmän. Ehkä yleinen asenne ja ilmapiiri ovat muuttumassa, Knuutila arvelee.

Kannabispulverin saanti kuitenkin vaatii potilaalta aktiivisuutta ja aikaa, sillä koko prosessiin menee paperitöineen kolmesta neljään kuukautta. Kaikille lupaa ei edes myönnetä.

Kannabiksen saantia hankaloittaa myös se, että sosiaali- ja terveysministeriön virallisen ohjeistuksen mukaan tavaraa voidaan määrätä vasta, kun kaikki muu on ensin kokeiltu. Päihdelääkäri Esti Laaksosen mielestä tässä on ongelma.

- On jo aloitettu niin vahvat kipulääkkeet, että niistä on vaikea luopua.

Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Risto Ihalainen ei näe mahdottomana, että kannabis tulisi vapaasti reseptille Suomessakin. Ainakin vielä lääkekannabis käy potilaan kukkarolle, sillä hoito maksaa tuhannesta kahteen tuhanteen euroa kuukaudessa.

Lähteet: YLE Uutiset