1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jo joka viides nuori nainen ei syö lihaa

Lihantuotannon eettisyys huolettaa yhä useampaa. Erityisesti nuoret naiset ovat reagoineet tuotantoeläinten hyvinvoinnista kertoviin uutisiin.

Suomalainen syö vuodessa keskimäärin seitsemänkymmentä kiloa lihaa. Kuva: Mika Kanerva

Viime vuonna viidennes 15-24-vuotiasta naisista ilmoitti, ettei syö lainkaan lihaa. Kehitys on ollut huima: kahta vuotta aiemmin heitä oli ainoastaan kolme prosenttia. Edellisvuodesta joukko on kaksinkertaistunut. Tiedot käyvät ilmi Lihatiedotuksen Suomen Gallupilla teettämästä tutkimuksesta.

Koko väestöstä lihan syöntiä välttää seitsemän prosenttia. Useimmiten syyksi sanotaan huoli lihantuotannon epäeettisyydestä ja ilmastovaikutuksista.

Esimerkiksi broilerin tuotannosta tunsi huolta vuonna 2009 vain seitsemän prosenttia kansasta. Viime vuonna määrä oli kasvanut jo 16 prosenttiin.

- Kuluttajat ovat esittäneet huolta, että broilerit kasvavat liian tiheästi halleissa tai eläimillä ei ole riittävästi kuiviketta tai virikkeitä, kertoo Lihatiedotuksen toiminnanjohtaja Riitta Stirkkinen.

"Huoli osin aiheellinen"

Lihatiedotuksesta myönnetään, että osin huoli tuotantoeläinten hyvinvoinnista on aiheellinen.

- Pitkälle kysymys on mielikuvista, koska suurin osa meistä on vieraantunut ruoan tuotannosta. Tuotantotiloilla tehtävät tavallisetkin asiat tuntuvat oudoilta. Mutta osittain saattaa olla kyse muistakin asioista, Stirkkinen pohtii.

Samaan aikaan lihan kulutus kiloissa mitattuna on kasvanut ja ennustetusti vain kasvaa. Suomalainen syö vuodessa keskimäärin 70 kiloa lihaa.

- Entistä useammat syövät lihaa harkiten tai ei lainkaan. Keskivertokuluttaja ei kuitenkaan näitä asioita mieti ja syö lihaa samalla tavalla kuin aikaisemminkin. Kuluttajat eriytyvät, Lihatiedotuksen toiminnanjohtaja arvioi.