Konservatiivit vaalien voittaja Kanadassa

Kanadan pääministeri Stephen Harper sai kansalaisten luottamuksen ja vuodesta 2006 maata hallinnut konservatiivipuolue otti murskavoiton Kanadan parlamenttivaaleissa. Konservatiivit veivät enemmistön parlamentin paikoista.

Ulkomaat
Kanadan konservatiivipuolueen kannattajat juhlivat vaalivoittoa pääministeri Stephen Harperin vaalitoimistossa.
Kanadan konservatiivipuolueen kannattajat juhlivat vaalivoittoa pääministeri Stephen Harperin vaalitoimistossa.Mike Sturk / EPA

Konservatiivipuolue sai alustavien tulosten mukaan 167 paikkaa 308 edustajan paikasta. Keskusta-vasemmistolainen Uusi demokratia -puolue vei 102 paikkaa, Liberaalit 34 paikkaa ja ranskankielisiä edustanut Bloc Quebecois sai neljä paikkaa ja Vihreille jäi yksi paikka. Konservatiivit saivat tarvittavat 155 edustajaa, jotta ne voivat muodostaa enemmistöhallituksen Kanadaan.

- Mikä mahtava ilta. Suunnitelmamme on luoda talouden kasvua ja työpaikkoja ilman, että nostamme verojanne, lupaili pääministeri Stephen Harper.

Kanadalaiset talousasiantuntijat katsovat konservatiivien enemmistöhallituksen olevan maan taloudelle erinomainen lopputulos epävakaan vähemmistöhallituksen sijaan. Puolueen katsotaan harjoittavan yritysystävällistä politiikkaa.

Konservatiivit sai noin 40 prosenttia äänistä, mikä on huomattavasti enemmän kuin mielipidemittaukset olivat ennustaneet. Demokraatit veivät äänistä hieman yli 30 ja liberaalit hieman alle 19 prosenttia. Ranskankieliset saivat äänistä noin 6 prosenttia ja vihreät jäivät alle neljän prosentin.

Liberaalit, jotka ovat johtaneet Kanadaa pidempään kuin mikään muu puolue, jäivät vaaleissa vasta kolmanneksi ja saivat vähemmän paikkoja kuin koskaan aikaisemmin. Myös Bloc Quebecois kärsi vaaleissa kovan tappion, kun puolueen johtaja jäi itse ilman edustajan paikkaa. Ranskankielisten puolue on ajanut Quebecin osavaltion itsenäisyyttä.

Äänestysprosentti oli tällä kertaa 61,3 prosenttia. Viimeksi Kanadassa on ollut konservatiivipuolueen johtama enemmistöhallitus vuonna 1988.

Lähteet: Reuters