Hyppää sisältöön

Museovalvojat pääsevät valokeilaan Ateneumin taidemuseossa

Ateneumin taidemuseossa Helsingissä nähdään tällä viikolla esitys, joka tarkastelee museovalvojan työtä. 10huonetta-ryhmän esiintyjät pukeutuvat museovalvojiksi ja tutkivat, millainen on taidelaitoksessa työskentelevän taidekokemus.

Tavallisesti museovalvojat pyrkivät olemaan huomaamattomia, mutta 10huonetta-ryhmän kolme esiintyjää seisovat vuorotellen spottivaloissa näyttelyvalvojan univormu päällään. Samalla he kuvaavat esitystä videokameralla, ja lähettävät reaaliaikaista kuvaa esityksen nettisivuille.

Esityksen tarkoituksena on nostaa esiin museovalvojien tekemä työ. Taiteilija Eero Yli-Vakkurin mukaan museovalvojat ovat käyttöliittymä, jonka kautta kävijöiden museokokemus muodostuu.

- Tutkimme, miten museovalvojien museotilassa tekemä työ vaikuttaa siihen, miten ihmiset tiloissa käyttäytyvät. Tuomme työn valokeilaan, puramme sen osiin ja pohdimme, mitkä yksityiskohdat tekevät siitä milläkin tavalla merkittävää ja vaikuttavaa.

Taideteoksista tulee osa työpaikkaa

Näyttelyvalvojan univormuun pukeutuneilla esiintyjillä on samat työajat kuin todellisilla museovalvojillakin. Tauoilla taiteilijat keräävät materiaalia teokseensa haastattelemalla museovalvojia heidän työstään.

Näyttelijä Henna Tanskanen yllättyi performanssin ensimmäisenä päivänä saamistaan vastauksista.

- Oletin, että tässä työssä on mahdollisuus hiljentyä taiteen äärellä. Mutta minulle on jo monesta suunnasta kerrottu, ettei niin välttämättä tapahdu. Teokset muuttuvat osaksi taloa ja menettävät teosmaisen luonteensa.

Tanskanen ei aio kuitenkaan antaa periksi. Esityksen aikana hän aikoo syventyä tarkemmin Fernand Pelezin suurikokoiseen teokseen Ilveilijöitä ja katutaiteilijoita, joka sijaitsee samassa salissa kuin esiintyjien toinen valvontapiste.

- Esittelin sen jo kokonaan kuuden tunnin striimille. Erittelin kaikki osaset, jotka teoksessa näin, kertoo Tanskanen.