1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lumikasat kestävät tämänkin kesän

Helsingin massiivisin lumenkaatopaikka Maununnevalla näyttää valtavalta täyttömaakummulta, sillä lumi on hiekan ja roskan täplittämää. Lumikasojen ei tänäkään vuonna uskota sulavan ennen seuraavien lumien satamista.

Kotimaan uutiset
Lumet sulavat kesällä hiljalleen etelän lumenkaatopaikoilla
YLE

Menneenä talvena Helsingin snow how kiinnosti ulkomaita myöten, kun yhdysvaltalainen uutiskanava CNN saapui tekemään raporttia Helsingin rakennusviraston lumioperaatiosta.

Lunta riitti jo toista talvea peräkkäin yli tarpeiden - sitä kasattiin kaupungin 30 lumenkaatopaikalle kolmen eduskuntatalollisen verran eli 35 000 kuorma-auton lavallista.

Uudet lumet satavat ennen kuin vanhat sulavat

Suurin lumikasoista Maununnevalla on tullut huipustaan nyt alas 5-10 metriä, arvelee projektinjohtaja Ville Alatyppö rakennusvirastosta. Alatyppö arvelee, ettei se ehdi sulaa tänä kesänä.

- Viime syksynä kävi niin, että uudet lumet tulivat ennen kuin vanhat sulivat pois. Melkein toivon vähän sateisempaa kesää, koska vesi sulattaa nopeammin kuin tuo mollukka taivaalla. Lumen pinnalla oleva sepeli eristää lumikasaa samaan tapaan kuin vanhan kansan jään säilömisessä käyttämä puru.

Rakennusvirasto avittaa lumikasojen sulamista pöyhimällä niitä viikoittain kaivinkoneella. Kahdessa lumenkaatopaikassa lunta sulatetaan vielä puhdistetulla jätevedellä ja kaadetaanpa lunta vielä mereenkin Hernesaaressa.

Kantakaupungin lumiluola vielä mietintämyssyssä

Helsingissä pohdittiin jo viime vuonna, voisiko lumelle löytyä tilaa maan alta kantakaupungissa. Sivutuotteena lumiluola tuottaisi jonkin verran kaukokylmää.

- Tukholmassa lunta käytetään kaukojäähdytykseen, mutta esikaupungeissa. Mutta meillä on kannattavuuslaskelmat edelleen kesken. Kantakaupunki on kuitenkin todella ongelmallinen, lumi ei tahdo mahtua minnekään ja kuljetuskustannukset ovat valtavat.

Lumikasoja voisi periaatteessa hyödyntää ilman maanalaista tilaakin.

- Kasa voisi olla suppilossa, jonka pohjalta johdettaisiin kylmää. Systeemi on kuitenkin hyvin vikaherkkä, toteaa Alatyppö.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi