Rakennussuojelusta palkinnot Iihin ja Nivalaan

Tämän vuoden Viisikanta -rakennussuojelupalkinnot on myönnetty Nivalaan ja Iihin. Esimerkillisiä korjaustöitä on tehty Nivalassa Pakolan talossa sekä Iissä Brusilan pihapiirissä.

Nivala

Keskiviikkona luovutettu viisikanta on rakennussuojelupalkinto, jolla palkitaan esimerkillisesti korjattuja ja ylläpidettyjä rakennuksia ja pihapiirejä tai erityisen hyvin perinteisen rakennuskulttuurin ja ympäristön huomioonottavia kaavoja. Palkintoa on myönnetty vuodesta 1990 lähtien.

Paavo ja Hilkka Laakkonen saavat palkinnon Nivalan Maliskylässä sijaitsevan Pakolan talon alkuperäisessä asussa säilytetyn rakennuksen esimerkillisestä korjaustyöstä.

Kimmo ja Tuija Seuranen palkitaan Pohjois-Iin kylässä sijaitsevan Brusilan pihapiirin alkuperäisessä asussa säilytetystä miljööstä ja Brusilan rakennusten esimerkillisestä korjaustyöstä.

Varsinaisten palkintojen lisäksi kahdelle kohteelle myönnettiin kunniakirjat.

Hyrynsalmen kirkonkylän kyläyhdistykselle myönnettiin kunniakirja Hyrynsalmen kirkonkylällä sijaitsevan Iskun talon perinteitä kunnioittavasta perusparantamisesta, joka on merkittävästi edistänyt rakennetun ympäristön säilymistä.

Toisen kunniakirjan sai Oulun yliopiston arkkitehtuurin osasto Taajamien vetovoimaisuus -hankekokonaisuuden toteuttamisesta. Hanke on merkittävästi edistänyt rakennetun ympäristön säilymistä useissa Pohjois-Pohjanmaan taajamissa.

Lähteet: YLE Oulu