Yrtit kasvavat kätevästi kotona

Yrtit ovat saavuttaneet innostuksensa huipun pienessä kotipuutarhassa. Uusin trendi on tuoda avomaiden kaalikasveja sisätilojen ruukkuihin.

yrtit
Lehtikaali.
Lehtikaalikin näkyy viihtyvän ryytimualla.YLE / Mika Moksu

Innokkaimmat kotikylväjät ovat tehneet ensimmäiset kylvöt jo helmi-maaliskuussa. Tuolloin purkkien multiin on pantu tomaatin ja paprikan siemeniä, sanoo Eija Europaeus Etelä-Karjalan Martoista.

- Yrtti-innostuksen saaneet harrastajat voivat alkaa jo katsella yrttipussien kylvöaikaohjeita. Nyt toukokuun alussa, ulkona on vielä melko kylmä, mutta sisälle voi yrttejä jo laittaa, neuvoo Europaeus.

Minikasvihuoneet ovat käytännöllisiä

Muutaman viime vuoden aikana markkinoille on tullut myös erilaisia pieniä pöytämallisia kasvihuoneita. Eija Europaeuksen mukaan minikasvihuoneet ovat kotikylvöissä ihan käytännöllisiä.

- Kaikenlaisista lämmönkerääjistä on hyötyä yrttien kasvattamisessa. Ja etenkin, jos parveke on esimerkiksi puoliaurinkoiseen suuntaan, niin kyllä minikasvihuoneista on apua.

Yrtit ovat saavuttaneet innostuksensa huipun pienessä kotipuutarhassa. Persilja, tilli ja sitruunamelissa ovat suosituimmat itse kasvatetut yrtit.

- Kotona kasvatetut yrtit ovat nopeita käyttää. Nyt trendinä on, että tuodaan avomaalla kasvavia lajikkeita pieniin ruukkuihin sisälle. Mangoldi eli lehtijuurikas sopii hyvin ruukkuihin. Sen nuoria lehtiä pystyy hyödyntämään esimerkiksi muhennoksiin.

Uusimpana erikoisuutena sisäkasvatukseen on tulossa lehtikaali. Se on näyttävä ja ehkä vähän aliarvostettu, mutta se on hyvin c-vitamiinipitoinen, sanoo Europaeus.

- Mutta, se vaatii puutarhaharrastajilta aktiivisuutta, koska kyseessä on kaali ja se on herkullinen kohde esimerkiksi kirvoille.

Chili on ollut hyvin trendikäs

Chili onnistuu myös helposti kotikasvatuksella. Chili tarvitsee hyvin lämpimän paikan. Europaeuksen mukaan chilin kotikasvattaminen on ollut kahden, kolmen vuoden ajan hyvin suosittua.

Yrttien kasvattamisen innostusta pitää hillitä sään mukaan.

- Usein tehdään virhe, kun kylvetään yrtit liian aikaisin. Valoa tarvitaan kuitenkin paljon. Usein kylvöksiä tehdään myös paljon, ja unohdetaan että niitä pitää kasvuvaiheessa myös hoitaa, vihjaa Europaeus.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala