Menestyvä yritys liikkuu markkinoiden mukana

Nokialta on lyhyessä ajassa hävinnyt Oulun seudulta tuhansia työpaikkoja. Kansainväliset markkinat vetävät yritystä ulos Oulusta, joka on pitkän linjan taloustoimittajan mukaan jäänyt Nokialle pieneksi.

talous
molemmat kädet pitelevät kännykkää
YLE

Nokia kasvoi 60 - 70 -luvulla metsäteollisuus- ja kumiteollisuusyhtiöstä moniteollisuusyhtiöksi. Pohjois-Suomeen laskeutui Nokian toimialueen laajenemisen myötä kaapelivalmistusta, elektroniikkatuotantoa sekä tukiasemien ja puhelinten valmistusta. Silloinen Kalevan taloustoimittaja Pekka Siltanen muistelee seuranneensa tiiviisti Nokian saapumista Oulun seudulle.

- Itse olen ollut näiden asioiden kanssa koko ajan tekemisissä. Olen tehnyt työkavereideni kanssa paljon juttuja. On kerrottu heidän tavoitteistaan, tulosta Ouluun, heidän tarpeistaan toimitilojen suhteen, Pekka Siltanen laskee.

Koko Oulun seutu on elänyt Nokian tuloa Ouluun. Kasvua ja kehitystä. Nyt pitkänlinjan taloustoimittaja huomasi itsekin yllättyvänsä tilastoista.

- Aivan huomaamatta Nokia on alkanut vähentää väkeä. Hetki sitten heillä oli yli 5000 ihmistä, nyt on alle 2000 ihmistä. Ja kuka ties vielä vähemmän hetken päästä.

Syy löytyy Pekka Siltasen arvion mukaan globaalista taloudesta, jossa menestyvät yritykset toimivat koko maailman alueella. Vaikka Oulu on taloustoimittajan näkemyksen mukaan Nokian lähtöalustoja, on Oulu jäänyt nyt pieneksi.

- Täällä kuulemma jotain peruspuhelinta kehitetään. Mutta markkinat ovat Yhdysvalloissa ja tuotanto Kiinassa.

Myös Technopolis matkaa markkinoiden perässä

- Fakta on se että globalisaatio vie yrityksiä sinne, missä on raaka-aineita, markkinoita ja työvoimaa, Siltanen niittaa.

Myös Technopolis askeltaa väljemmille vesille ja markkinoiden perään. Yritys perustettiin 80-luvulla Valion vanhassa meijerissä Oulun keskustassa ja siitä Technopolis kasvoi hienoksi ja valtavan suureksi yritykseksi.

- Nyt Technopoliksella on Oulussa 20 000 neliötä tyhjää tilaa. Toisaalta se rakentaa Vantaalle, Helsinkiin, Pietariin ja Tallinnaan tiloja.

- Eli virta vie johonkin muualle, kuin Oulun keskustaan ja ympäristöön, mitä me kaikki haluaisimme mielellämme kehittää.

Lähteet: YLE Oulu