1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Helsingin sosiaalijohtaja: Ruoan jonottaminen kadulla nöyryyttävää

Leipäjonot saattavat tulevaisuudessa jäädä historiaan, sillä ruokajakelu halutaan pois kaduilta. Ruoanjakelijoille kohdistettu kritiikki osuu kuitenkin vääriin henkilöihin, sanoo Helsingin sosiaalijohtaja Paavo Voutilanen.

Kotimaan uutiset
Helsingin sosiaalijohtaja Paavo Voutilainen on luvannut etsiä ratkaisua ruokajakelun aiheuttamiin häiriöihin Kalliossa.YLE
Leipäjono Helsinginkadulla vuonna 2011.

HelsinkiHelsinginkatu on rauhallinen Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyön vaate- ja ruokapalvelun edessä keskiviikkopäivänä. Ruokaa jonotetaan hiljaisesti.

Heikki Hursti tietää, että kadulla on välillä rähinääkin, mutta sanoo riehumisen olevan poikkeuksellista.

- Totta kai otamme asian vakavasti ja olemme pyrkineet korjaamaan tilannetta. Olemme onnistuneet järjestyksenpidossa mielestäni suhteellisen hyvin, mutta esimerkiksi apteekki ja kampaamot eivät pidä siitä, että tässä nurkilla on leipäjono.

Vieressä seisova Paavo Voutilainen pitää ikävänä ruoanjakelijoihin kohdistunutta kielteistä huomiota.

- On ehdottomasti nöyryyttävää ja ihmisarvon vastaista joutua jonottamaan perusasiaa eli ruokaa kadulla, mutta tämä on väärin, että Hursti ja kumppanit ovat joutuneet puolustuskannalle ja jopa hyökkäysten kohteeksi.

Kaupunki lupaa etsiä ruokajakelulle uuden paikan

Ihmisten määrä ruokajonossa on kasvanut Hurstin vanhempien ajoista satamäärin. Hursti sanoo, että ruoanjakelu Helsinginkadulla kuitenkin lopetetaan.

- Köyhät ovat aina keskuudessamme, niin kuin Jeesus sanoi, ja eriarvoistuminen on selkeästi kasvanut. Mutta pitää miettiä, missä ja miten ruokaa tulevaisuudessa jaetaan. Valtiovallan pitäisi mielestäni huolehtia köyhistä, mutta tulee kunnille halvemmaksi kun kolmannen sektorin toimijat hoitavat homman.

Voutilainen lupaa, että asiaan löytyy ratkaisu.

- Olen sellainen ihminen, että kun sanon tässä Heikille julkisesti, että nyt haetaan ratkaisua, niin se todella tarkoittaa sitä. Olen selkeästi Helsingin kaupungin ja kaupunginjohtajan asialla. Sitä, mikä se ratkaisu on, en osaa vielä sanoa.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi