Nupoutus aiheuttaa vasikoille kipua luultua pidempään

Nupoutus eli sarvien alkujen polttaminen aiheuttaa vasikoille pitkäaikaista kipua. Vaikka valtaosa Suomen vasikoista nupoutetaan, vain puolet eläimistä saa suositusten mukaista kipulääkitystä.

Kotimaa
Vasikan nupoutus.

Reilun viikon ikäiset vasikat Ilona ja Inette makaavat tokkuraisina oljilla. Helsingin yliopiston eläinlääketieteen kandidaatit ovat juuri rauhoittaneet ne ja antaneet vasikoille kipulääkitystä. Herneen kokoisten sarvien tyveen on ruiskutettu puudutusainetta. Nelli Mononen painaa kuuman kolvin sarven alun päälle ja polttaa sen, jotta sarvet eivät enää kasva.

Askolassa Ahosten maitotilalla eläinlääkäri nupouttaa kaikki vasikat kipulääkittyinä. Pari vuotta sitten tilan isäntä teki toimenpiteen itse ilman eläinten puudutusta.

- Kyllä tämä on vasikalle miellyttävämpi tapa. 15 minuuttia toimenpiteen jälkeen vasikka on täydessä vauhdissa eikä vierasta hoitajaansa, tilan emäntä Marjo Ahonen kertoo.

Nupoutus suojaa ihmisiä ja eläimiä

Valtaosa suomalaisista vasikoista nupoutetaan. Toimenpide suojelee maatilalla työskenteleviä ihmisiä ja muita eläimiä. Terävät sarvet voisivat aiheuttaa paljon vahinkoa.

- Meillä on ollut 15 vuotta pihatto, jossa eläimet kulkevat vapaasti ja pökkivät toisiaan. Etenkin kiima-aikana siellä voisi tulla pahaa jälkeä. Eläimiä on myös turvallisempi hoitaa, kun niillä ei ole sarvia, Ahonen kertoo.

Vaikka valtaosa vasikoista nupoutetaan, vain puolet niistä saa suositusten mukaista kipulääkitystä. Tilallinen voi tehdä toimenpiteen itse, mutta rauhoittavan lääkityksen ja puudutuksen voi antaa ainoastaan eläinlääkäri. Nupoutus aiheuttaa vasikalle kolmannen asteen palovamman ja toimenpiteen on todistettu tuottavan eläimelle kipua. Helsingin yliopiston tuoreessa tutkimuksessa havaittiin, että kipu jatkuu luultua kauemmin.

- Meidän tutkimusten mukaan kipu kestää jopa viisi päivää nupoutuksen jälkeen. Vasikan kipu näkyy siten, että se leikkii vähemmän ja sen unirytmi on katkonaista, eläinlääketieteen tohtori Laura Hänninen kertoo.

Arkuutta ihmisiä kohtaan

Voimakas kipu voi haitata vasikan kasvua ja kehitystä. Ne voivat alkaa arastella ihmisiä, koska ne yhdistävät ihmiskontaktin kipuun. Kipu voi myös herkistää jatkossa muille kivuille.

Toistaiseksi vasikoiden pitkäaikaiseen kipuun tarkoitettuja lääkkeitä ei ole juuri tarjolla, mutta Laura Hännisen mielestä pitäisi aloittaa siitä, että kaikki nupoutukset tehdään kipulääkityksen avulla.

- Uskon, että tämä on katoavaa kansanperinnettä. Kun meillä on toimenpiteeseen sopivat lääkkeet, miksi niitä ei käytettäisi? Kipulääkityksestä on todistetusti vasikalle etua.

Lähteet: YLE Uutiset / Minttu-Maaria Partanen