1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tuhkarokko palasi Suomeen vuosien jälkeen

Neljä aikuista ja kaksi lasta on sairastunut tuhkarokkoon huhtikuun puolivälin jälkeen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. Tuhkarokko on Suomessa erittäin harvinainen hyvän rokotuskattavuuden vuoksi. Tänä vuonna maassa on kuitenkin todettu tuhkarokko jo yhdeksällä henkilöllä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sairaustapaukset on havaittu Porvoossa, Hyvinkäällä ja pääkaupunkiseudulla. Sairastuneet ovat olleet rokottamattomia, tai saaneet vain yhden rokotteen tuhkarokkoa vastaan.

Tuhkarokko on ollut Suomessa erittäin harvinainen, sillä rokotuskattavuus on jopa 97 prosenttia. Suomi aloitti rokotukset tuhkarokkoa vastaan vuonna 1975. MPR- eli tuhkarokko-sikotauti-vihurirokkorokote on annettu vuodesta 1982 lähtien osana kansallista rokotusohjelmaa 14-18 kuukauden ja kuuden vuoden iässä. Alokkaita on rokotettu armeijassa vuosina 1986-2000. Kaksi annosta tuhkarokkoa vastaan antaa pitkäaikaisen suojan.

Kotoperäinen tuhkarokko hävitettiin 1990-luvun puolivälin jälkeen, mutta muutamia matkailuun liittyviä tapauksia on esiintynyt vuosittain.

Rokotuskattavuuden alentuessa saattaisi puhjeta epidemia

Suomessa on todettu tänä vuonna tuhkarokko jo yhdeksällä henkilöllä. Maaliskuussa kainuulainen rokottamaton pikkulapsi sai luultavasti ulkomailta peräisin olevan tuhkarokkotartunnan.

Tuhkarokko on nykyään Suomessa hyvin harvinainen. Poikkeuksellista tartunnoissa on, että neljä suomalaista on saanut tartunnan kotimaassa. Näissäkin tapauksissa todennäköinen tartuttaja on ollut ulkomaalainen tuhkarokkoa sairastanut henkilö.

Ylilääkäri Markku Kuusi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta toteaa, että epidemioiden riski kasvaa, jos MPR-rokotusten kattavuus heikkenee.

- Jos rokotuskattavuus on huono, niin epidemioita esiintyy. Parhaillaankin keski-Euroopassa on aika isoja tuhkarokkoepidemioita. Rokotuskattavuuden pitäisi pysyä yli 95 prosentin jotta tuhkarokkoa pystyttäisiin pitämään hyvin kurissa.

HUS-alueen tuhkarokkotapauksille altistuneiden toimintaohjeet

HUS-alueen tuhkarokkotapauksissa terveysviranomaiset ovat käynnistäneet torjuntatoimet ottamalla yhteyttä henkilöihin, joiden tiedetään altistuneen sairastuneille.

Tuhkarokkoon sairastuneet ovat tartuttavuusaikana liikkuneet joukkoliikennevälineissä ja julkisissa tiloissa. Näissä tapauksissa altistuneiden kartoitus ei ole mahdollista. Koska tuhkarokon itämisaika voi olla 3 viikkoa, näissä tiloissa altistuneet voivat sairastua 23.5.2011 asti.

Tuhkarokkotapaukselle altistuneista vaarassa sairastua ovat ne, jotka eivät ole aikaisemmin sairastaneet tuhkarokkoa, eivätkä ole saaneet kahta rokotusta tuhkarokkoa vastaan. Mikäli tällaiselle henkilölle ilmaantuu tuhkarokon oireita (kuumeinen hengitystieinfektio, silmien valonarkuus ja 3-5 vuorokauden kuluttua ensioireista ihottuma), on syytä ottaa puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseen toimintaohjeiden saamiseksi.

Tuhkarokkoa epäiltäessä on syytä välttää kontakteja rokottamattomiin henkilöihin, erityisesti rokottamattomiin pikkulapsiin.