Lähteet: Malawin presidentti kuollut

Eteläisessä Afrikassa sijaitsevan Malawin presidentti Bingu wa Mutharika on kuollut sydänkohtaukseen, kertovat vahvistamattomat sairaala- ja hallituslähteet. Virallisesti kuolemasta ei ole ilmoitettu. Jos uutinen pitää paikkansa, se voi johtaa poliittiseen kriisiin, sillä valtaan olisi lain mukaan nousemassa hallitsevan puolueen kanssa riitautunut varapresidentti.

Ulkomaat
Bingu wa Mutharika puhuu lavalla, taustalla lippuja.
Bingu wa Mutharika Afrikan Unionin kokouksessa Ugandan Kampalassa heinäkuussa 2010.Dai Kurokawa / EPA

78-vuotias Mutharika joutui torstaina sairaalaan pääkaupungissa Lilongwessa ja poliiseja määrättiin eri puolille kaupunkia. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan hallituksen ministerit neuvottelivat tilanteesta koko viime yön.

Virallista ilmoitusta presidentin terveydentilasta ei ole kuitenkaan annettu. Malawin tiedotusvälineet ovat kertoneet vain, että presidentti on viety sairaalaan Etelä-Afrikkaan.

Perustuslain mukaan presidentin tehtävät siirtyvät varapresidentti Joyce Bandalle, jos presidentti ei kykene hoitamaan niitä.

Tämä voi kuitenkin lisätä poliittisia jännitteitä, sillä Banda ja Mutharika ovat riitautuneet ja Banda häädettiin hallitsevasta puolueesta toissa vuonna. Banda kertoi vastikään BBC:lle, ettei hän ole puhunut Mutharikalle yli vuoteen.

Presidentin arvioidaan valmistelleen seuraajakseen veljeään, ulkoministeri Peter Mutharikaa. Hallitseva demokraattinen kansanpuolue on valinnut Peter Mutharikan ehdokkaakseen vuoden 2014 presidentinvaaleihin.

Malawin entinen presidentti Bakili Muluzi kehottaa pitämään kiinni perustuslaista, jottei maa ajautuisi sekasortoon. Muluzi huomauttaa lain sanovan selvästi, että varapresidentti nousee valtaan, jos istuva presidentti ei kykene enää hoitamaan tehtäviään.

Muluzi pitää myös tärkeänä, että hallitus ilmoittaa presidentin tilasta mahdollisimman pian.

Mutharika on entinen Maailmanpankin ekonomisti. Hänet valittiin presidentiksi ensimmäisen kerran vuonna 2004 ja toiselle virkakaudelle vuonna 2009. Viime vuosina presidenttiä on syytetty itsevaltaisuudesta ja huonosta taloudenhoidosta.

Lähteet: AFP, Reuters, AP, Yle Uutiset