1. yle.fi
  2. Uutiset

Helsingin yliopiston ilmakehätutkija alansa viitatuin maailmassa

Akatemiaprofessori Markku Kulmala on tieteenalansa viitatuin tutkija maailmassa. Hän on Helsingin yliopiston aerosolifysiikan professori ja kansainvälisesti tunnettu ilmakehätieteen tutkija.

Kotimaan uutiset

Tiedemaailman viittauksia seuraava Thomson ISI Web of Knowledge Essential Science Indicators on listannut Kulmalan geotieteiden maailmanlistan viitatuimmaksi tutkijaksi. Samalla Kulmala on ensimmäinen suomalainen, joka on yltänyt kovatasoisilla maailmanlistoilla alansa viitatuimmaksi tutkijaksi.

Hänen sitaatiomääränsä on syntynyt 264 tutkimuksesta, joihin on viitattu kaikkiaan 6 152 kertaa. Keskimäärin yhteen tutkimukseen on viitattu 23.30 kertaa.

Kulmalalla on geotieteiden listan lisäksi paljon merkittäviä julkaisuja myös kemian, fysiikan ja ympäristötutkimuksen alalla. Häneltä on julkaistu suomalaisista tutkijoista eniten artikkeleita arvovaltaisissa Nature-ja Science-lehdissä.

Artikkelit ovat käsitelleet ilmakehän aerosolihiukkasia, pilviä ja ilmakehän ja biosfäärin vuorovaikutusta.

Tieteellisten viittausten maailmanlista kertoo tiedeyhteisön riippuvuudesta yksittäisen tutkijan panoksesta ja kuvaa tutkijan työn merkitystä alan tiedeyhteisössä.

Kulmala on palkittu aiemmin muun muassa Suomen tiedepalkinnolla vuonna 2003, kansainvälisen aerosoliseuran Aerosol Fellow-palkinnolla vuonna 2004 ja Euroopan geofysiikan unionin Bjerkenes-mitalilla 2007 sekä Fuchs Award-palkinnolla vuonna 2010.

Vuonna 2005 hänet vihittiin Tukholman yliopiston kunniatohtoriksi ja vuonna 2008 Tarton yliopiston kunniatohtoriksi.

Vuoden 2010 kesäkuuhun asti hän hoiti Ruotsin kuninkaan nimikkoprofessuuria Tukholmassa osa-aikaisena. Vuonna 2010 hän aloitti kansainvälisen ilmakehän ja globaalimuutoksen tutkimusprojektin iLEAPSin puheenjohtajan kolmivuotiskauden.

Hän johtamansa ilmakehän koostumusta tutkiva ryhmä on toistamiseen valittu kansalliseksi tutkimuksen huippuyksiköksi.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi