Saunassa sadan asteen pakkasessa

On olemassa sauna, jossa mittari kääntyy jopa yli sata astetta pakkasen puolelle. Kylmähoitolaite tunnetaan myös nimellä kryosauna, vaikka varsinaisesta saunasta ei olekaan kyse. Jäätävät typpilöylyt säikäyttävätkin, mutta suurin osa kokeilijoista kestää kolmen minuutin annoksen huippukylmää.

kylmähoito
Maria Kokkosen hymy ei hyydy kryosaunan sadassakaan miinusasteessa.YLE

Sotkamolainen Maria Kokkonen on kryoputkessa viidettä tai kuudetta kertaa. Hyväksi havaittu hoito on houkutellut aina takaisin.

- Tämä on hyvä hoito kipuun ja kunnon hoitamiseen, ei tarvitse lääkettä. Laihtumiseenkin tämä toimii, Kokkonen uskoo.

Sotkamon Vuokatissa työskentelevä osteopaatti Martti Koutonen on yksi harvoista, joka tarjoaa tiloissaan huippukylmähoitoa. Koutosen mukaan huippukylmähoidossa on kyse terveydenhoidosta ja kokemuksen hakemisesta. Huippukylmää käyttävät myös monet huippu-urheilijat stimuloidakseen kehoaan.

Koutosen mukaan kylmähoitoa tarjotaan ympäri maailman, mutta Suomessa sitä löytyy vain muutamasta paikasta.

- Tunnetuintahan kylmän käyttö on reuman hoidossa, ja reumasairaalassa kylmää käytettiin niin kauan kuin sairaala oli pystyssä. Nykyään Etelä-Suomesta löytyy muutamia huippukylmähuoneita kylpylätoiminnan yhteydestä.

Kylmähoito sopii suurimmalle osalle ihmisiä. Esteenä voivat olla esimerkiksi hoitamattomat vaikeat sairaudet, kuten sydänsairaudet tai korkea verenpeine.

- Mutta kylmähoitoon menemistä voi verrata aika lailla siihen, että jos voi mennä oikean saunan löylyyn, voi mennä myös huippu kylmään.

Typpilöylyt kaapissa seisten

Koutonen arvelee, että hänen Vuokatissa sijaitseva kryosaunansa on Suomessa ainutlaatuinen. Asiakas menee seisomaan kaappimaiseen tilaan, joka ei ole suljettu muusta huoneesta, eli pää jää kaapin ulkopuolelle.

Kylmähoitolaite eli kryosauna jäähdytetään nestemäisen typen avulla reilusti yli sataan asteeseen. Lämpötila lähtee viileästä ja lasketaan asteittain kylmemmäksi.

Asiakas viipyy kylmähoidossa kolme minuuttia. Martti Koutonen kertoo, että asiakkaiden tunteet ja tuntemukset menevät laidsta laitaan komen minuutin hoidon aikana.

- Ensin ajatellaan, kun viileästä lähdetään, että eihän tämä tunnu missään. Petytäänkin. Mutta kun mennään sataan asteen ja yli, niin pettymys unohtuu ja kyllä kirpaisee. Keskivaiheen jälkeen voi vähän säikähtääkin, että pystyykö täällä olemaan. Mutta lähes kaikki tsemppaavat loppuun asti. Jälkikäteen tunnelma on tietysti korkealla ja voitonriemuinen.

Kylmähoidon jättämä tunne kestää asiakkaiden mukaan hoitopäivän illan, toisilla jopa vuorokauden. Koutonen korostaa, että hoidon terveysvaikutukset tietysti ovat eri asia kuin varsinainen tuntemus.

Kryosaunan typpihöyryssä seisova Maria Kokkonen ei tyydy pikku pakkaseen. Hän nauttii kylmähoitoa yli 140 astetta, parhaimmillaan 160 astetta.

- Tutina on normaalia, ei pidä pelätä. Pitää uskoa ja tietää, että tämä hoitaa. Ei kannata pelätä.

Mittari näyttää jo ylin sadan miinusasteen, mutta Maria Kokkosen hymy ei hyydy.

- Odotan lisää miinusta!

Lähteet: YLE Kainuu