Professori Holmström: Kreikan velkasaneeraus vain ajan kysymys

Kreikan ajautuminen velkasaneeraukseen on vain ajan kysymys, sanoo Ylen A-plus-ohjelmassa haastateltu taloustieteen asiantuntija, professori Bengt Holmström. Portugali puolestaan tarvitsee nyt tukipaketin, ja Suomen on Holmströmin mukaan oltava siinä mukana.

talous
Bengt Holmström Heikki Ali-Hokan vieraana A+ -ohjelmassa
Kreikan ajautuminen velkasaneeraukseen on vain ajan kysymys, sanoo Ylen A-Plussan vieraana keskiviikkona ollut MIT:n taloustieteen professori Bengt Holmström.

Arvostetun Massachusetts Institute of Technology (MIT) -korkeakoulun professori Bengt Holmström sanoo, että Kreikan kohdalla velkasaneeraus on vain ajan kysymys. Holmströmin mukaan asiasta puhutaan maailmalla avoimesti, mutta Suomi tuntuu olevan vain yhden totuuden maa.

Portugali puolestaan tarvitsee tukipaketin.

- Ymmärrän, että se tuntuu kansalaisista vastenmieliseltä, kun ei oikein tiedetä miksi. Kysymys on siitä, ettei Portugali voi ajautua kriisiin, sillä sen jälkeen maan talouden tervehdyttäminen ei todellakaan onnistu, Holmström sanoi Ylen A-plus-ohjelmassa.

Tukipaketin ehdot omaisuuden myynteineen ja budjettileikkauksineen ovat Holmströmin mielestä odotetut. Hän suhtautuu kuitenkin varauksellisesti liian rankkoihin säästövaatimuksiin.

- Liiallinen kuristaminen ei ole hyväksi, sillä se estää talouden kasvun. Vain kasvun myötä talous pääsee taas jaloilleen, Holmström huomautti.

Tukipaketilla ostetaan nyt aikaa. Paketti ei kuitenkaan yksin riitä maan talouden pelastamiseen, sanoo Holmström.

- Sitä on vaikea uskoa, en tunne yhtään taloustieteilijää, joka siihen uskoisi. Tietysti jos Portugali möisi omaisuuttaan todella paljon, sen kahden-kolmensadan miljardin arvosta mitä sillä sitä on, velkasaneeraus voisi olla vältettävissä. Mutta onko sellaiselle määrälle edes ostajia, Holmström pohdiskeli.

Ei yhtä syyllistä

Professori Bengt Holmström huomautti, ettei tilanteessa ole vain yhtä syyllistä.

- Pankit ovat myöntäneet lainoja liian halvalla. Mutta sitähän valtiot ovat halunneet, halpaa rahaa. Ja lainaa on otettu, jotta on saatu tyydytettyä veronmaksajien tarpeet - heidän, jotka nyt nurisevat, kommentoi Holmström.

Holmström sanoo, että pankeille on nyt rakennettava puskureita, jotta ne kestävät saneeraukseen. Stressitesteillä on laskettava, paljonko pankit kärsivät tappioita. Sitten valtioiden on tuettava pankkejaan, sillä valtiot ovat naimisissa pankkiensa kanssa, sanoi Holmström.

- Kriisivaltioilla ei tietenkään ole varaa pankkiensa tukemiseen, niiden osalta on haettava EU-tason ratkaisua.

Holmström ei usko, että Portugalin tuki kaatuisi Suomen vastustukseen. Vastustuksen poliittinen hinta voi silti olla kallis, sanoi Holmström, joka ei kuitenkaan halunnut tarkemmin arvioida Suomen kielteisen kannan merkitystä.

- Slovakia on kai maksanut aika kovan hinnan. Täytyy myös muistaa, että jos me olisimme tarvitsemassa apua, saisimme sitä, nyt tilanne on vain toisin päin, sanoi Bengt Holmström.

Lähteet: YLE Uutiset