Hyppää sisältöön

Punkkien lisäksi myös sääsket ja hirvikärpäset levittävät borrelioosia

Tuhannet suomalaiset sairastuvat vuosittain epämääräisiä tulehdusoireita aiheuttavaan borrelioosi-tulehdukseen. Bakteeri leviää kesäisin paitsi punkkien, myös sääskien ja lintukirppujen puremista. Salakavalaa sairautta hoidetaan erheellisesti muun muassa MS-tautina tai Parkinsonin tautina.

Kuva: Yle

Borrelioosin pesäkkeinä pidetään vesistöjen pusikkoisia rantoja ja ruohikkoja. Tulehdustautia levittävä borrelioosibakteeri voi tarttua siististi leikatulta nurmikolta punkin puremasta. Näin kävi helsinkiläiselle Mikael Kutinille viime kesänä Kirkkonummen mökillä.

- Sain tartunnan, kun istuin leikatulla nurmikolla shortseissa, Mikael Kutin kertoo.

Syksyn mittaan alkoivat epämääräiset kivut, joita mies alkoi epäillä borrelioosiksi, vaikkei ihosta löytynyt ympyrämäistä ihottumaa puremakohdasta, mistä taudin tunnistaa. Vasta neljäs lääkäri tunnisti taudin ja aloitti antibioottilääkityksen puolisen vuotta tartunnasta. Silloin ilmaantui puremakohtaan rengasihottuma. Sittemmin Kutin on syönyt vahvoja antibiootteja neljän kuukauden ajan. Kivut jäytävät yhä niveliä ja jänteitä.

Tautia ei tunnisteta

- Yleisen asiantuntemuksen borrelioosista pitäisi lisääntyä ja lääkäreiden pitäisi määrätä varhemmin antibiootteja, Mikael Kutin sanoo.

Punkkien lisäksi borrelioosi saattaa tarttua sääskistä, lintukirpuista ja hirvikärpäsistä.

Arviot bakteeria kantavien hyönteisten osuudesta vaihtelevat suuresti. Eniten tartuntoja aiheuttavat punkit, joista joka toinen saattaa olla saastunut.

- On aika isoja alueellisia eroja. Tartunnan kantajia on muutamasta prosentista jopa 50 prosenttiin punkeista, terveystieteen tohtori Soile Juvonen Borrelioosi-yhdistyksestä sanoo.

Ensi kesänä punkkien borrelioosia tutkitaan muun muassa Helsingin Lauttasaaressa.

Tuhannet sairastuvat ensi kesänäkin

Suomessa jopa 9000 arvioidaan sairastuvan vuosittain. Luku saattaa olla alakanttiin, sillä borrelioosia hoidetaan muun muassa MS -tautina, Alzheimerina tai lihasrappeumatautina. Kavala bakteeri piilouutuu kudoksiin ja pystyy välttelemään antibiootteja. Pirullisinta on, että äidin sairastama borrelioosi saattaa siirtyä sikiöaikana lapseen.

- Kahta samanlaista borrelioositapausta on vaikea löytää, koska oireet voivat esiintyä missäpäin elimistöä tahansa, tohtori Soile Juvonen sanoo.

Viime kesän helteillä puremasta sairastuneen Mikael Kutinin edessä on kolme viikkoa kestävä suonensisäinen antibioottilääkitys. Hän on luottavainen.

-Hoitoennusteethan ovat yleisesti ottaen hyviä, useimmat selviävät. Tosin monet eivät. Tähän ei ole viisastenkiveä, mies sanoo.