Pakurikääpä halutaan takaisin kauppojen hyllyille

Elintarviketurvallisuudesta vastaavat viranomaiset joutuvat toisinaan kieltämään myynnistä luonnontuotteita, joita ei tunneta tarpeeksi. Uusin tapaus on pakurikääpä, jolle luontaistuoteala yrittää taas saada myyntiluvan.

Koivun kyljessä kasvava hiilimäinen pakuri on pakurikäävän aiheuttama kasvannainen. Kuva: Metla

Pakurikääpä on lahottajasieni, joka voi kasvaa lehtipuun, yleensä koivun kylkeen. Evira on talven aikana vetänyt pakurijauheet ja -uutteet pois markkinoilta, koska niillä ei EU-tulkinnan mukaan ole ollut merkittävää elintarvikekäyttöä ennen vuotta 1997.

Pakurikin tarvitsisi myyntiluvan uuselintarvikkeena.

Karttulalainen Marja- ja Mahlatila Poijas on tehnyt pakurikääpästä uutetta ja toimittanut sitä luontaistuotekauppoihin parikymmentä vuotta ennen myyntikieltoa

- Isäni Erkki Korhonen aloitti valmistamaan sitä vuonna 1987. Vuosivauhdilla sitä on myyty tukkuliikkeille 4000-5000 pulloa, kertoo maanviljelijä Tuomo Korhonen.

Ei viitteitä terveysriskeistä

Nyt pakurikääpä halutaan takaisin luontaistuotekauppojen hyllyille. Tarkoitus on todistaa, että pakurikääpää on meillä käytetty perinteisesti teen raaka-aineena ja kansanlääkinnässä.

Näitä todisteita kerää nyt Suomen terveystuotekauppiaiden liitto saadakseen pakurikäävän taas markkinoille.

Jos merkittävää perinteistä elintarvikekäyttöä EU-alueella ei pystytä todistamaan, tulkitaan pakurikin samaan kastiin esimerkiksi Aasiasta ja muualta maailmasta tulvivien, meillä ennen tuntemattomien elintarvikekasvien kanssa.

Nämä tarvitsevat myyntiluvan uuselintarvikkeena ja sitä edeltävät kalliiksikin käyvät tutkimukset tuotteen turvallisuudesta ihmisravinnoksi.

- Pakurikääpä ei kuulu tähän joukkoon, sanoo toiminnanjohtaja Mika Rönkkö Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitosta ja lupaa Eviralle näyttöä lähiaikoina.

- Pakurikääpäuute on ollut ravintolisämyynnissä jo useita kymmeniä vuosia. Olemme kysyneet muutamilta tutkijoilta myös, eikä sieltä ole tullut mitään viitteitä terveysriskeistä.

Vanha kansanlääke

Ongelmana on, ettei pakurikääpää ole kauppasieniluettelossakaan. Sen sijaan toiminnanjohtaja Mika Rönkkö esittelee parin vuosikymmenen takaista luonnonlääkeopasta, jossa mainitaan pakurikääpäuutetta käytetyn kansanlääkinnässä tulehdussairauksiin ja maha- ja suolistovaivoihin. Nykyisin pakurin nimeen vannovat monet terveysruuan ystävät.

Tiedetään myös, että pakuriteetä on tikkateen nimellä juotu jo vanhastaan.

- Se ei vielä Eviraa vakuuta, sanoo ylitarkastaja Sanna Viljakainen

- Tämän kaltaista pula-ajan käyttöä ei voida huomioida arvioitaessa merkittävää käyttöhistoriaa tai tuotteen turvallisuutta. Sota-ajan ravinnoksi saattoi kelvata myös elintarvikkeeksi nykykäsityksen mukaan kelpaamattomat kasvit, joiden turvallisuudesta ihmiselle ei voida olla varmoja, Viljakainen jatkaa.

Vaikka kyse on EU-määräyksistä, tulkinta Suomen perinteisistä kasveista on pitkälti elintarviketurvallisuusvirasto Eviralla.

Yrittäjät tunnustelevat pakurille myös vientimarkkinoita, kiinnostusta sanotaan olevan ainakin Japanissa ja Yhdysvalloissa.