1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Sanoma myy WSOY:n Ruotsiin

Mediakonserni Sanoma myy kustannusosakeyhtiö WSOY:n yleisen kirjallisuuden kustannustoiminnan ruotsalaiselle mediakonserni Bonnierille. Kauppa vahvistaa Bonnierin asemaa yleisen kirjallisuuden kustantajana Suomessa. Bonnier omistaa Suomessa jo ennestään Kustannusosakeyhtiö Tammen.

talous
Sanoman ja Bonnierin edustajat kertovat yrityskaupasta tiedotustilaisuudessa.
Sanoman ja Bonnierin edustajat kertoivat yrityskaupasta tiedotustilaisuudessa.Yle

Sanoma kertoo, että kaupalla pyritään vahvistamaan Sanoman asemaa oppimateriaalimarkkinoilla.

Osana kauppaa Bonnierin omistamat Bonnier Utbildning Ruotsissa ja Tammen oppimateriaaliliiketoiminta Suomessa siirtyvätkin Sanoman omistukseen.

Suomen valloitustaan jatkavan Bonnierin perheyhtiön toimitusjohtaja Jonas Bonnier on tyytyväinen kauppaan.

- Me uskomme kirjaan ja Suomessa ei ole mitään hienompaa ja arvostetumpaa kuin WSOY, joten tämä on ihannehankinta meille.

Kaupassa Sanoma ostaa Bonnierin oppimateriaaliehin liittyvät toiminnot Suomessa ja Ruotsissa. Kiivaalla tahdilla uusiutuvista oppimateriaaleista haetaan suuria voittoja.

Sanoman toimitusjohtaja Harri-Pekka Kaukonen kertoo, että kaupassa on kaksi puolta, Sanoma luopuu kaunokirjallisuudesta , mutta ennen kaikkea Sanmona oppimateriaaliliiketoiminta vahvistuu, sanoo Kaukonen.

WSOY:ta koskeva kauppa vaatii vielä Suomen kilpailuviranomaisten hyväksynnän. Sanoma arvioi, että kauppa saadaan päätökseen syksyllä.

Sanomalla on oppimiseen liittyvää liiketoimintaa Suomessa, Hollannissa, Belgiassa, Unkarissa, Puolassa ja Venäjällä. Sanoman oppimisliiketoiminnan liikevaihto oli viime vuonna lähes 250 miljoonaa euroa.

Tammen oppimateriaalien ja Bonnier Utbildningin liikevaihdot olivat viime vuonna 10 ja 18 miljoonaa euroa. WSOY:n yleisen kirjallisuuden liikevaihto oli viime vuonna yli 30 miljoonaa euroa.

Kirjailijat tyrmistyneitä, mutta varovaisen tyytyväisiä

WSOY:n kirjailijat ovat ensimmäisten kommenttien perusteella tyrmistyneitä siitä, että yksi suomalainen aikakausi on nyt ohi. Silti he ovat varovaisen tyytyväisiä kauppaan.

- Olen siirtynyt turvallisempiin käsiin, totesi Jari Tervo kuultuaan kaupasta.

Tervon mukaan Sanoman alaisessa WSOY:ssä oli tuulisempaa. Tervoa ei huoleta edes se, että nyt ruotsalaiset kustantavat hänen kirjojaan suomeksi ja Suomesta.

- Eivät he minua omista, Tervo lausui YLE Uutisille.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi