Kiinteistönvälitysalalle ajetaan pakollista tutkintoa

Kiinteistönvälittäjien koulutustasoon halutaan parannusta. Kiinteistönvälitysalan keskusliiton tavoitteena on saada lähivuosina kaikille välittäjille pakollinen kiinteistöalan tutkinto. Nykyisin sellainen on noin puolella välittäjistä. Uudistuksen uskottaisiin olevan eduksi paitsi kuluttajille, myös alan itsetunnolle.

Kotimaa
Kiinteistönvälittäjä esittelee asuntoa.
YLE / Toni Pitkänen

Kevät on asuntokaupan kulta-aikaa. Kuopiossa näinä kuukausina tehdään noin 170 kauppaa kuukaudessa, huonoina myynti jää noin sadan tietämille. Kun markkinoille tulee jatkuvasti uusia toimijoita, kokonaispotista jaettavat siivut ovat yhä ohuempia.

- Yhtälö on kyllä mielenkiintoinen, kaupungissa on 135 välittäjää plus rakennusliikkeiden myyjät päälle. Alan vanha slogan, kauppa viikossa pitää esimiehen loitolla, ei nykyisellään oikein toteudu, Kuopion kiinteistönvälittäjien puheenjohtaja Esko Määttälä pohtii.

Kuka vain voi ryhtyä alalle

Alalle on nykyisin helppo tulla, sillä esimerkiksi myyntineuvottelijan nimikkeellä toimimiseen ei vaadita mitään koulutusta. Jatkossa tilanne saattaa olla toinen. Kiinteistönvälitysalan keskusliitto on ajamassa jo tälle hallituskaudelle aloitetta, jolla kiinteistönvälitystehtävissä toimivilta vaadittaisiin LKV-pätevyys.

Pidemmällä aikavälillä tavoitteena on pohjoismainen malli, jossa kaikilla välittäjillä olisi korkeakoulutasoinen tutkinto. Muutoksen uskotaan olevan eduksi paitsi kuluttajalle, myös alan itsetunnolle.

- Kyllähän se parantaisi alan imagoa, sillä kiinteistönvälitys on nuori ala tässä maassa. Koulutus parantaa lisäksi palvelua ja meidän tuotehan on palvelu, Määttälä perustelee.

Kilpailu aiheuttaa lieveilmiöitä

Välitysalan kirjava kokemus ja kova kilpailu on saanut aikaan muun muassa välityspalkkioiden polkuhinnoittelua ja pelisääntöjen vastaista markkinointia, johon myös aluehallintovirasto on esimerkiksi Itä-Suomessa hiljan puuttunut.

Varsinaisia asiakasvalituksia AVI:lle tulee kuitenkin yllättävän vähän, Itä-Suomen alueella parisenkymmentä vuosittain. Useimmiten erimielisyyksiä tulee kaupantekohetkellä saaduista tiedoista ja kuntotarkastuksista. Tällöin puhutaan hyvän välitystavan vastaisesta toiminnasta, josta rangaistuksena voi olla joko huomautus, varoitus tai vakavimpana yrityksen poistaminen välittäjärekisteristä.

Uusia tulijoitakin on

Kovasta kilpailusta huolimatta markkinoille tähyävät uudetkin yrittäjät. Säästöpankki Optia avannut ensimmäiset SP-Koti-kiinteistönvälitystoimistonsa Etelä-Suomeen, ja kokemusten myötä toimintaa laajennetaan mahdollisesti muuallekin maahan.

Säästöpankki Optian julkisen kaupanvahvistajan ja Kuopion konttorinjohtajan Petri Korolaisen mukaan alan koulutusvaatimukset ovat myös rahoittajan näkökulmasta positiivisia.

- Tietenkin toivoisi, että alalla toimivilla olisi ammattitaitoa, sillä asuntokaupassa on kyse isoista asioista ja isoista rahoista. Monelle asiakkaalle asunnonosto ja -myynti ovat ainutlaatuisia kokemuksia.

Lähteet: YLE Savo / Anu Pöntinen