Dokkinossa haaveillaan huomisesta

Jyväskylässä järjestettävä koululaisten dokumenttielokuvatapahtuma Dokkino tuplaa yleisönsä viime vuotiseen verrattuna. Yli tuhat ala- ja yläkoululaista katsoo tänään lasten ja nuorten ajatuksista kertovia dokumenttielokuvia.

dokumenttielokuvat
Nuoria elokuvateatterin aulassa.
Vuonna 2010 Dokkino -elokuvatapahtuma tarjosi ainutlaatuisen leffaelämyksen yli 500 koululaiselle.YLE Keski-Suomi / Olga Saatola

Tänä vuonna Dokkinon teemana on Haaveena huominen. Dokumenteissa kerrotaan nuorten kokemuksista eri puolilla maailmaa. Ne käsittelevät lasten ja nuorten unelmia omasta tulevaisuudestaan, työstään ja koulutuksestaan.

Dokkinon tuottaja Helena Mielonen kertoo, että Dokkinoon tulevat lapset ja nuoret ovat usein liikuttuneita näkemistään tarinoista:

-Dokumenttielokuvassa on aina totuus pohjana, ja niin samastuminen on paljon helpompaa niihin tarinoihin. Dokumenttielokuvissa kerronnan tapa on niin paljon monimuotoisempi, että voi elokuvallisesti saada ehkä siitä enemmän irti, Mielonen pohtii.

Dokkino järjetetään nyt seitsemännen kerran

Dokkino on valtakunnallinen elokuvatapahtuma, jonka tarkoituksena on tukea kouluissa annettavaa mediakasvatusta ja helpottaa nuorille tärkeiden asioiden käsittelyä. Ensimmäinen lapsille ja nuorille suunnattu dokumenttielokuvatapahtuma järjestettiin vuonna 2003 DocPoint-festivaalin yhteydessä Helsingissä.

Dokkino kiertää tällä hetkellä vuosittain seitsemässä kaupungissa: Jyväskylän lisäksi Helsingissä, Espoossa, Oulussa, Porissa, Turussa ja Tampereella.

Viime vuonna Dokkino keräsi yli viisi tuhatta osallistujaa.

Lähteet: YLE Keski-Suomi