Multasormi ehtinyt pienen puun ikään

Lapin Radion Multasormi-lähetys alkaa taas tiistaina 10. toukokuuta. Multasormi Seija Säkkinen on tehnyt ohjelmaa jo 20 vuoden ajan. Multasormen alkaminen radiosta on monelle lappilaiselle varma kesän merkki.

puutarhanhoito
Seija Säkkinen
Lapin Radion multasormi Seija Säkkinen.Sauli Antikainen / Yle

Multasormi Seija Säkkinen ei ole aivan varma, onko tänä keväänä juurikin tasan tarkkaan 20 vuotta siitä, kun hän aloitti Lapin Radion puutarha-asiantuntijana.

- Kukaan ei silloin alussa pitänyt mitään arkistoa siitä, miten se oikein alkoi ja minä vuonna, muistelee Seija Säkkinen.

- Lapin Radiossa oli silloin sellainen tuottaja kuin Timo Sipola. Hän on syypää siihen, että Multasormi-ohjelma on olemassa.

Kuuntelijat omilla soitoillaan ja kuulemisillaan ovat toivoneet Multasormi-lähetystä yhä uudestaan ja uudestaan.

Hyvä sato on Multasormen paras kiitos

Seija Säkkkinen kiertelee ympäri Lappia moottoripyörällään ja näkee hyvin parinkymmenen vuoden aikana tapahtuneen muutoksen.

- Puutarhanhoito on levinnyt entistä laajemmalle ja ihmiset laittaa enemmän erilaisia kasveja, vertaa Multasormi 80-luvun tilanteeseen.

- Minulle tulee joskus joku antamaan palautetta, että et tiedäkään minkälaisen sadon sain. Se on ihana palaute, että ihmiset ovat onnistuneet, iloitsee Säkkinen.

Lapin maantieteellinen asema sanelee myös puutarhanhoitoa

Seija Säkkinen muistaa 80-luvun puolivälistä kaksi erityisen kylmää talvea. Nämä talvet tappoivat Lapin puutarhoista lähes kaiken. Eloon jäi vain muutamia lajeja. Uuden tuhon torjumiseksi Lapissa järjestettiin pohjoisten kasvien projekti, jossa kerättiin jäljelle jääneitä eläviä kasveja ihmisten pihoilta ja ympäri Pohjois-Kalottia.

- Niitä taimitarhoilla viljeltiin sitten ja ne ovat kestävämpiä lajeja kaikenkaikkiaan. Edelleen pitää ihmisten muistaa se, että me oikeasti asumme Napapiirillä. Monivuotiset kasvit sinne ulos pitää valita sen mukaan.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että sellaiset kasvit joiden perimä on parin sadan kilometrin säteellä etelään tai pohjoiseen päin kasvupaikasta, menestyvät parhaiten, muistuttaa Seija Säkkinen.

Mitä eteläisempi alkuperä on, sitä varmemmin se on "etelän hetelmä" eikä se selviä talvesta hengissä.

Puutarhassa jo kevätkiireet

Lapissa kasvit ovat talvehtineet sään puolesta hyvin, mutta runsas myyräkanta saattaa aiheuttaa ongelmia puutarhassa. Myyrät ovat saattanee syödä taimistoja ja kukkasipuleita maanalta.

- Puutarhassa kannattaa olla varovainen myyrän aiheuttamien virustautien takia. Kostea sateinen sää on parasta aikaa pöyhiä puutarhaa, sillä myyräkuumetta aiheuttava Puumala-virus leviää pölisemällä, muistuttaa Multasormi.

Puutarhassa esimerkiksi pensaiden leikkuulla alkaa olla jo kiire. Kunhan routa sulaa niin, että lapiolla pystyy kaivamaaan, on monivuotisten kukkien jakamisaika. Myös nurmikon voi jo kylvää.

- Nyt täytyy tarkastaa kaikki kukkapenkit. Sillä jos myyrät ja hiiret ovat syöneet kaikki kukkaset penkistä, on nyt aika hankkia uudet monivuotiset kukat.

Esimerkiksi pääsiäisenä hankitut koreissa kasvavat tulppaanit ja narsissit voi jo nyt istuttaa ulos. Molemmat lajikkeet kestävät hyvin kylmää ilmaa.

Lapin Radion Multasormi-ohjelmat alkavat tiistaina 10. toukokuuta kello 8 uutisten jälkeen. Radio-ohjelma on ainut paikka, jossa Seija Säkkinen vastaa puutarhakysymyksiin. Hänelle ei pidä soittaa muina aikoina.

Lähteet: YLE Lappi / Pia Tuukkanen