Keskussairaalan kohtalo huolettaa

Tavallisia kansalaisia huolestuttaa esille noussut mahdollisuus, että Länsi-Pohjan keskussairaalan toimintaa supistettaisiin ja toiminnat siirrettäisiin Lapin keskussairaalaan.

keskussairaalat
Helena Sarta kotonaan.
Uutinen mahdollisesta Länsi-Pohjan keskussairaalan toiminnan vähentämisestä saivat Helena Sartan tarttumaan toimeen.YLE / Riikka Rautiainen

Länsi-Pohjan keskussairaalan puolesta puuhataan kansalaisadressia. Nimikeräyksen alkuunpanija on kemiläinen Helena Sarta, joka on huolissaan keskussairaalan kohtalosta.

Sarta on huolissaan viime aikoina julkisuudessa olleista tiedoista, jotka liittyvät Lapin liiton teettämään konsulttiselvitykseen Länsi-Pohjan ja Lapin sairaanhoitopiirin työnjaosta. Sartan mukaan pelkona on, että Länsi-Pohjan keskussairaalan toimintoja siirretään vähitellen Kemistä Rovaniemelle.

- Luulin, että minulla ei ole enää adrenaliinia veressä, mutta kyllä se nousi kun kuulin suunnitelmista, Sarta sanoo.

- Olin niin kiukkuinen kuin olla ja voi. Ajaettelin, että nyt on pakko tehdä jotakin. Ei tavallinen pulliainen keksi muuta kuin sen, että alan keinolla millä hyvänsä keräämään nimi, Sarta lisää.

Liikuntarajoitteisena ja kainalosauvoilla liikkuvana Sarta ei pysty kiertämään ovelta ovelle nimiä kiertämässä.

- Onneksi minulla on puhelin ja sähköposti käytössä, hän sanoo.

Kehitys kääntyisi vuosikymmeniä taaksepäin

Sartaa sapettaa erityisesti Lapin liiton toiminta asiassa. Hän epäilee, että Lapin liiton tarkoituksena on hivuttaa Länsi-Pohjan keskussairaalassa annettavaa erikoissairaanhoitoa Lapin keskussairaalaan Rovaniemelle.

Sartan mukaan nimien keruu kansalaisadressiin alkaa lähipäivinä.

- Tässä kerätään vaan siis nimiä eli mielipidettä tähän asiaan, että saako meidän sairaalan erikoissairaanhoidon palveluita viedä pois. Tuleeko meidän sairaalasta terveyskeskussairaalan kaltainen paikka, jossa ei ole erikoislääkäreitä, Sarta miettii.

- Muistan kun 1960- ja 1970-luvuilla Kemistä piti lähteä Ouluun, jos halusi esimerkiksi ihotautilääkärin tai gynekologin palveluita, Sarta muistelee.

- Täältä ollaan viemässä pois erikoislääkäreitä ja vielä yöpäivystys. Yöpäivystyksen poistumisen jälkeen voisi olla, että yöllä ei enää leikattaisi joka johtaisi siihen, että täältä poistuisi kirurgeja.

Helena Sarta toivoo, että saa apua adressien toimittamiseksi työpaikoille ja julkisiin tiloihin. Nimien keruu alkaa lähipäivinä, kun ensimmäiset keruupaikat varmistuvat.

Lähteet: YLE Perämeri