Pakurikääpä halutaan taas myyntiin

Luontaistuoteala yrittää saada taas myyntiluvan pakurikääpätuotteille. Evira on talven aikana vetänyt pakurijauheet ja -uutteet pois markkinoilta, koska niillä ei EU-tulkinnan mukaan ole ollut merkittävää elintarvikekäyttöä ennen vuotta 1997.

Myyntiluvan palauttamiseksi on osoitettava, että pakurikääpää on Suomessa käytetty merkittävänä perinteisenä teen ja kansanlääkinnän raaka-aineena.

Jos merkittävää perinteistä elintarvikekäyttöä EU-alueella ei pystytä todistamaan, tarvitsee pakurikääpä myyntiluvan uuselintarvikkeena. Kääpä asetetaan tällöin samaan kastiin esimerkiksi Aasiasta tulvivien, meillä ennen tuntemattomien elintarvikekasvien kanssa.

Pakurikääpä on mustanvärinen lahottajasieni, joka voi kasvaa lehtipuun, yleensä koivun kylkeen. Siitä tehtyä uutetta on toimitettu luontaistuotekauppoihin parikymmentä vuotta ennen myyntikieltoa.

- Minun isäni Erkki Korhonen alkoi valmistaa uutetta vuonna 1987 ja sitä on myyty tukkuliikkeille 4 000-5 000 pullon vuosivauhtia, kertoo karttulalaisen Marja- ja mahlatila Poijaksen maanviljelijä Tuomo Korhonen.

Yrittäjät tunnustelevat pakurille myös vientimarkkinoita. Kiinnostusta sanotaan olevan ainakin Japanissa ja Yhdysvalloissa.

Ei elintarvike, eikä sieni

Ongelmana on ettei pakurikääpää ole kauppasieniluettelossakaan. Sen sijaan parin vuosikymmenen takaisesta luonnonlääkeoppaasta kääpä löytyy. Pakurikääpää mainitaan käytetyn kansanlääkinnässä tulehdussairauksiin sekä maha- ja suolistovaivoihin. Nykyisin pakurin nimeen vannovat monet terveysruuan ystävät.

Tiedetään myös, että pakuriteetä on tikka-teen nimellä juotu jo pula-aikoina.

- Pula-ajan käyttöä ei voida huomioida arvioitaessa merkittävää käyttöhistoriaa tai tuotteen turvallisuutta, koska sota-ajan ravinnoksi saattoi kelvata myös elintarvikkeeksi nykykäsityksen mukaan kelpaamattomat kasvit, toteaa Eviran ylitarkastaja Sanna Viljakainen.

Vaikka kyse on EU-määräyksistä, tulkintavastuu Suomen perinteisistä kasveista on elintarviketurvallisuusvirasto Eviralla.