Valokuvakilpailuista tullut kuvankeräyskampanjoita

Valokuvauskilpailujen suosio on vuosi vuodelta kasvanut ja kesää kohti kilpailujen määrä lisääntyy suuresti. Kilpailujen säännöt ovat kuitenkin kuvaajalle usein hyvin epäoikeudenmukaiset, järjestäjät kun vaativat yleisesti kuvan oikeudet itselleen.

kulttuuri

Valokuvia otetaan nykyään enemmän kuin koskaan ennen. Myös erilaisia valokuvakisoja on tarjolla joka lähtöön. Vuosittain järjestettävästä noin viidestäkymmenestä kilpailusta suurin osa on melkomoista bluffia, kertoo Suomen Valokuvajärjestöjen Keskusliiton, Finnfoton toiminnanjohtaja, Mikko Säteri.

- Valokuvakilpailut on saaneet uuden muodon, niistä on tullut valokuvankeräyskilpailuja. Enää ei pyritä arvottamaan kuvia paremmuusjärjestykseen, kuten ennen, vaan kilpailuja järjestetään sen takia, että siten saadaan kerättyä kuvia yrityksille tai yhdistyksille lähes ilmaiseksi.

Harva harrastajakuvaaja huomaa tavata valokuvakilpailujen sääntöjä loppuun asti. Sieltä, usein kiemuraisten sanakäänteiden alta, selviäisi, että järjestäjät yleensä vaativat itselleen kilpailukuvien täyden käyttöoikeuden - jopa jälleenmyyntioikeuden. 90 prosentissa valokuvakilpailuista on Säterin mukaan kuvaajalle epäedulliset säännöt.

- Kuvat voivat lähteä seikkailemaan ihan minne tahansa kilpailun jälkeen. Pyydetään esimerkiksi pursiseuralle valokuvia, sen jälkeen ne ovat netissä, kuva liikkuu helposti kovalevyltä toiselle, kuvat jäävät jonnekin kuvapankkeihin... Kilpailuun lähetetty kuva voi saada aivan uuden ulottuvuuden ja eri yhteyden jälkikäteen.

Omiin kuvapankkeihinsa ovat kilpailulla kuvia viime vuosina kahmineet muun muassa korufirma, energiayhtiö ja puhelinluettelojulkaisija, lukuisat mediatalot, kunnat, ja niin edespäin.

Valokuvajärjestöjen Keskusliiton toiminnanjohtaja, Mikko Säteri ohjeistaa valokuvausharrastajia tutkimaan tarkkaan kilpailujen säännöt.

- Mitä kuvalle tapahtuu kilpailun jälkeen, on se suuri kysymys. Jos kilpailun säännöt ovat vähänkään sen oloiset, että siitä aiheutuu kuvattavalle ansionmenetystä tai kuva voi lähteä siitä eteenpäin, niin kannattaa miettiä, onko järkevää osallistua kilpailuun.

Lähteet: YLE Uutiset / Satu-Lotta Peltola