Yrittäjiä briiffataan ydinvoimarakentamiseen

Ydinvoimalan rakentamiseen osallistuminen vaatii valmiuksien parantamista Pohjois-Pohjanmaan yrittäjiltä. Alueen yrittäjäjärjestö aloittaa kesälomien jälkeen kiertueen, jossa opastetaan yrittäjiä. Maarakentajilla on jo kiire.

yrittäjyys
Havainnekuva Fennovoiman Pyhäjoelle kaavailemasta ydinvoimalasta
Havainnekuva Fennovoiman Pyhäjoelle suunnittelemasta ydinvoimalastaFennovoima

Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien tekemän selvityksen mukaan suuret hankkeet kiinnostavat alueen yrittäjiä mutta kaikki eivät ole valmiita näin suureen työhön. Esimerkiksi joka toiselta yritykseltä puuttuu sopimuspohjat ja lähes yhtä monelta laatujärjestelmät.

Ydinvoimalatyömaalle ei päästä kättä päälle -sopimuksilla ja niinpä kesälomien jälkeen Pohjois-Pohjanmaan yrittäjät järjestävät kiertueen, jonka tarkoituksena on jakaa tietoa yrittäjille muun muassa verkostoitumisesta ja paperiasioiden hoidosta, kertoo Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien puheenjohtaja Jorma Kortesoja.

- Maarakennuspuolella on jo kiire. Se on ensimmäinen mistä lähdetään liikkeelle, metsän raivaus ja maarakennus. Kyselyssä siellä nousivat suurimmiksi ongelmiksi uskaltaminen, kielitaito ja henkilöstöresurssit sekä myös laatujärjestelmä, kertoo Kortesoja.

- Siellä tarvitaan nopeasti panostuksia ja me olemme valmiita eri yhteistyötoimijoiden kanssa auttamaan yrittäjiä. Me tehdään loppukesän ja syksyn aikana erilaisia kiertueita missä kerätään näitä yrittäjiä yhteen ja kerrotaan miten toimia ja miten lähteä eteenpäin.

- Kysely osoitti, että monet ovat jo verkostoituneet tai valmiita verkostoitumaan, joten sitä kehitystä tulemme nyt jatkamaan. Kyselyn yhteydessä saimme jo 400 nimeä yrittäjiltä, jotka ovat suurhankkeiden yhteydessä halukkaita yhteistyöhön, kertoo yrittäjien puheenjohtaja Jorma Kortesoja.

Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien mukaan verkostojen luominen sekä muiden valmiuksien kuntoon saaminen ei kohdistu pelkästään ydinvoimahankkeeseen. Osaamista ja yhteistyötä tarvitaan myös muun muassa suurten tuulivoimahankkeiden sekä kaivoshankkeiden edistyessä.

Lähteet: YLE Oulu