Biodieseltehtaan sijoituspaikka on salaisuus

Äänekosken ja Kemin päättäjät kiehuvat yhteisestä uteliaisuudesta: kumman paikkakunnan nimi on Metsäliiton ja Vapon yhteisen biodieseltehtaan tukihakemuspapereissa. Laitoksen sijoituspaikka on jo tiedossa, mutta hankkeen puuhamiehet eivät halua vielä tyydyttää uteliaisuutta.

biodiesel
Biodiesellaitoksen mahdollinen sijoituspaikka Kemin tehdasalueella.
Vapon ja Metsäliiton biodieselhanke

Valtioneuvosto tukee EU-rahoitusta kolmelle suomalaiselle biopolttoainelaitokselle. EU:n komissiolta haetaan runsasta 500 miljoonaa euroa.

Kolmen laitoksen joukossa on Metsäliiton ja Vapon yhteisyritys Forest Btl Oy, jonka sijoituspaikka on joko Äänekoski tai Kemi. Biodieseltehtaan sijoituspaikka on jo ratkaistu, mutta sitä ei haluta vielä julkistaa.

Sijainti on salaisuus

Metsäliiton johtaja Mikko Kara sanoo, että kysymys on liikesalaisuudesta.

-Me emme vielä tätä paikkakunta-asiaa halua tässä vaiheessa tuoda julkisuuteen. Kun on liikesalaisuuksista niin tämän enempää en kommentoi, Kara toteaa.

Vaposta kerrotaan, että Euroopan investointipankkiin maanantaina lähtevissä papereissa on sijaintipaikka anottu salaiseksi Vaposta riippumattomista syistä.

Biodieseltehdas tuo työpaikkoja

Biodieseltehtaassa on kyse suurista rahoista. Tämän hetkisen arvion mukaan yksi laitos tulisi maksamaan noin 500 miljoonaa euroa. Sijaintipaikkakunnalleen tehdas tuo runsaasti työpaikkoja, joten sen saaminen olisi niin Äänekoskelle kuin Kemillekin enemmän kuin arpajaisvoitto.

Pikavoitosta ei kuitenkaan ole kysymys, sillä tänään arvioitiin, että tukirahat ratkeavat EUssa vasta puolentoista vuoden kuluttua.

Tehtaan pitää toimia neljän vuoden kuluttua päätöksestä, joten tuotanto pääsisi alkamaan aikaisintaan vuonna 2016.

Tavoitteena tuki ainakin yhdelle laitokselle

Metsäliiton ja Vapon yhteisyrityksen Forest Btl Oy:n hakemuksen lisäksi EU-komissiolle toimitetaan UPM-Kymmenen sekä Neste Oilin ja Stora Enson yhteisyrityksen NSE Biofuels Oy:n hakemukset.

Työ- ja elinkeinoministeriön arvion mukaan kolmen tukihakemuksen lähettäminen parantaa mahdollisuuksia saada rahoitusta. Suomen tavoitteena on saada EU-tukea ainakin yhdelle laitokselle.

Lähteet: YLE Keski-Suomi