1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Luolamies tuo onkaloiden salat päivänvaloon

Varsinais-Suomen luolista on valmistunut opaskirja. Luontomatkailuopas Tuomo Kesäläisen kirja on samalla ensimmäinen luolia kootusti esittelevä kirja. Siihen on koottu tiedot ja retkeilyohjeet lähes 30 maakunnan luolaan. Varsinais-Suomesta tunnetaan kuutisenkymmentä luolaa.

Kahtia haljennut kallio.
Luontomatkailuopas Tuomo Kesäläinen on koonnut opaskirjan Varsinais-Suomen luolista.

Kesäläinen aikoo seuraavaksi koota kirjan koko Suomen luolista, joita on arviolta 1200.

- Nyt on yksi 25 maakunnasta kartoitettu, mutta tulevaisuudessa tavoitteena olisi koota koko maan kattava kirja. Jokaisesta maakunnasta matkailullisesti parhaat kohteet. Tässä voi mennä viisi tai kymmenen vuotta, mutta sitä työtä nyt lähden tekemään, Kesäläinen kertoo.

Luolakirjan tavoitteena on lisätä luolien ja luolamatkailun tunnettuutta. Myös suojelulliset arvot ovat tärkeitä.

- Osa luolista on jo suojeltu, mutta on niitäkin jotka pitäisi suojelun piiriin saada. On tärkeä, että nämä tuhansia vuosia säilyneet luolat olisivat täällä myös jälkipolville.

Luolia löytyy luontopolkujen varsilta, mutta paljon on myös niitä, jotka eivät normaalien kulkureittien varsille osu. Kesäläisen mielestä luolat voisivat innostaa myös nuoria luontoon.

- Esimerkiksi nuoria voi olla vaikea saada luontopoluille, mutta kun lähdetään seikkailuhenkisesti luoliin, niin tällä tavoin voi sada eri kansanryhmiä innostumaan luontomatkailusta.

Jumala rankaisi piruja

Luoliin liittyy monenmoisia uskomuksia - osa lienee myös totta. Turun lentoaseman liepeillä sijaitsevan Pirunpesän tarina lukeutuu kuitenkin tarumaailmaan.

- Tarinan mukaan täällä lohkareen sisällä on asunut piruja. Jumala kyllästyi kivan sisällä remuaviin piruihin ja antoi salaman iskeä kallion halki. Ja pirut lensivät tiehensä.

Luolia on kuitenkin käytetty myös tilapäiseen asumiseen

- Yleisiä ovat rosvotarinat, kuten Sika-Kyöstin tarina, eli rosvot lymyilivät luolissa virkavaltaa paossa. Myös isovihan ajalta kerrotaan luoliin liittyviä muistikuvia

Varusteiden oltava kunnossa

Luoliin ei kannata Kesäläisen mukaan sännätä suin päin. Varsinkin lasten on hyvä pitää kypärää, eviätkä muutakaan suojat turhia ole. Myös kenkiin kannattaa sijoittaa. Luolat sopivat myös yöpymiseen.

- Kesäisin suosittelen ainakin hyttysverkkoa, sillä luolissa on jos jonkinmoista ötökkää. Sitten kannattaa varmistaa, ettei laita yösijaa sellaiseen kohtaan, josta vesi valuu sisään sateen yllättäessä, Kesäläinen opastaa.

Talvisin hyönteisverkkoa ei tarvitse, mutta makuupussin pitää olla hyvä, sillä muuten kylmä yllättää.

- Sitten kannattaa varata matkaa lukemista. Esimerkiksi vanhat tarut piruista ja menninkäisistä saatavat tuoda mukavan säväyksen.