Kala kulkee kanavassa vain yhteen suuntaan

Vääksyn kanava avautui toukokuun ensimmäisenä perjantaina. Sulkuporttien aukeamista odottavat monet veneilijät, mutta myös jotkin kalalajit.

Ankeriaita vedessä.

Vääksyn kanavan portteja on availtu jo 140 vuotta, joten voisi kuvitella, että kalatkin ovat oppineet kanavaa hyödyntämään.

Pitkän linjan ammattikalastajan, padasjokelaisen Tapio Peltomäen mukaan osa kaloista vaihtaa järveä kanavassa. Kyse on kuitenkin vain tietyistä lajeista kuten ankeriaasta, salakasta ja särjestä.

- Ankerias tulee varmasti sieltä läpi, jos pääsee. Samoin tekevät särkikalat. Pelon siitä, että kaikki kalat tulisivat Päijänteelle ja Vesijärvi tyhjenisi kaloista, voi silti unohtaa. Hyvin vähän kaloja kanavasta menee läpi, Peltomäki sanoo.

Vain alaspäin pääsee

Vaikka kala olisi kertaalleen seilannut järveltä toiselle, sen geenimuistissa tuskin on jokakeväinen kanavan aukeaminen. Peltomäen mukaan kalat kun voivat liikkua kanavassa vain yhteen suuntaan, alaspäin.

Kanavaa ylöspäin kulkeminen on ammattikalastajan mielestä mahdotonta.

- Jos jokin särki-, salakka- tai ankeriasparvi pääsee Päijänteelle, ei se enää haluakaan takaisin Vesijärvelle. Ne ovat sivistyneitä kaloja ja tahtovat puhtaampaan veteen, hän lohkaisee.

Kalojen vaelluksia kanavalla ei ole odotettavissa. Läpi menevät kalamäärät ovat pieniä. Varsinkaan ihmisravinnoksi hyödynnettäviä kaloja kuten kuhaa, siikaa tai taimenta ei kanavan läpi juuri kulje.

Kylmä vesi pitää pohjassa

Tässä vaiheessa kevättä järvet ovat vasta vapautuneet jäistä ja vesi on kylmää.

Veden pinnassa ei ole syötävää planktonkaloille, joten kaikki planktonia aterioivat lajit pysyttelevät nyt pohjan tuntumassa.

Pieniä kaloja syövät isot kalat puolestaan ovat siellä, missä ruoka, eli nekin ovat pohjassa. Kalat keräytyvät penkkoja sekä rinteitä vasten ja pysyttelevät Tapio Peltomäen mukaan puolen metrin säteellä pohjasta.