1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuntotestaaja korvaisi klassisen cooperin

Monet muistavat, millaista on juosta 12 minuuttia äärirajoilla. Keuhkot tuntuvat repeävän ja maitohappo kuplii reisissä. Kuntotestiasiantuntija Matti Jääskeläisen mielestä Cooperin testistä voisi luopua. Kokenut liikunnanopettaja sen sijaan puolustaa tuttua testiä.

terveys
Matti Jääskeläinen seisoo testausaseman juoksumatolla.
Matti Jääskeläisen työpaikalla voi testata muutakin kuin maksimaalista hapenottokykyä.YLE / Anni Vähälä

Sammon keskuslukion urheilulinjan koordinaattori, liikunnanopettaja Heikki Kosonen näkee Cooperin testissä paljon hyviä puolia. Testi on helppo toteuttaa, ja tulos on helppo mitata. Testillä on myös pitkät perinteet.

- Jos poika juoksee yli 3000 metriä cooperissa, ihmiset ymmärtävät tuloksen helposti. 2000 metrin juoksutestin tulos taas ei välttämättä kerro isolle joukolle niin paljon, Kosonen sanoo.

Pelkkä testi ei paranna kuntoa, mutta se voi motivoida rapakuntoisen lenkkipolulle. Kansanterveyden kannalta on hyödyllisintä, että huonokuntoisimmat lisäävät liikuntaa. Cooper on myös hyvä tapa ennakoida sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.

Kososen mielestä testi saa tuntua pahalta. Jos se ei kirpaise, sitä ei ole tehty kunnolla. Testin teettäjällä on tärkeä markkinointitehtävä, jotta juoksijat ymmärtävät idean.

- Meistä kukaan ei tykkää siitä, että sattuu. Mutta tulos on mielenkiintoinen, ja on jännittävää nähdä oman kehittymisensä tulos.

Kosonen muistuttaa, että kuntoliikunta ja tiukka kuntotesti ovat kaksi eri asiaa. Jos mielikuva kuntoliikunnasta muodostuu vain cooperin ja muiden kuntotestien perusteella, käsitys on aivan väärä.

Geenien avulla hyvä tulos?

Varalan urheiluopiston sisällä toimivan Testausaseman testauspäällikkö Matti Jääskeläinen pitää Cooperin testiä vanhentuneena ja tavallisille kuntoliikkujille vääränlaisena.

- Minusta ihmisen kuntoa pitää mitata laaja-alaisemmin ja tarkemmin.

Cooper mittaa ainoastaan maksimaalista hapenottokykyä – sitä, kun ponnistellaan täysillä alle tunnin mittaisessa liikuntasuorituksessa. Maksimaalisen hapenottokyvyn mittaamisella on Jääskeläisen mielestä merkitystä lähinnä kilpaurheilijoille. Peruskunnosta cooper ei kerro.

Lisäksi Cooperin testi saattaa antaa huonon tuloksen hyväkuntoiselle ihmisille, joka on saanut perimässä huonon maksimaalisen hapenottokyvyn tai jolla on huono juoksutekniikka.

Jääskeläisen mielestä hyvä kuntotesti antaa testattavalle tietoa siitä, miten omaa kuntoa kannattaa kehittää. Cooper ei anna tähän vastausta.

Lähteet: YLE Tampere / Anni Vähälä

Lue seuraavaksi