1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kylmyys kohmetti kahlaajien kevätmuuton

Vapun tienoilla alkanut kolea kausi on hidastanut lintujen kevätmuuttoa. Hyönteissyöjistä puuttuu yhä suuri osa, ja kahlaajat antavat odottaa itseään. Viikonlopun Tornien taiston aikoihin lämpenevä sää saa kuitenkin taivaalle uutta vipinää aikaan.

Jorma Hellsten kiikaroi Piikkiössä vanhoista kaivonrenkaista rankentamansa "Pisan tornin" juurella. Kuva: YLE / Jouni Koutonen

Hiljaista toki lintumaailmassa ei ole!

Peippo ja punarinta sirkuttivat Piikkiön aamussa äänekkäästi, ja Turun lintutieteellisen yhdistyksen varapuheenjohtaja Jorma Hellstenin kouliintunut korva erotti myös vihervarpusen vihellyksen rastaiden räkätyksen seasta. Pajusirkku lirkutti puolestaan ruovikon suojista.

– Aamu on parasta aikaa, että pitäisi nousta aina auringon kanssa samaan aikaan, niin silloin äänimaailma on parhaimmillaan. Ei lintumieskään aina jaksa nousta, meitä on osa semmosia aamu-unisiakin, naurahtaa Hellsten kiikareidensa takaa.

Lämpimän pääsiäisen jälkeen pohjoiden puolelle kääntyneet tuulet ovat saaneet mm. monet kahlaajat ja hyönteissyöjät empimään, mutta ensi viikoksi muutto taas vilkastunee.

– Tällä hetkellä muutto on aika lailla seis, että ei paljon uutta tule... Kyllä joku uskalias yrittää tulla vastatuuleenkin, mutta nyt odotellaan taas, että tuuli kääntyy etelän suuntaan, niin saadaan lintuja meille paljon lisää. Tällä hetkellä ollaan ehkä aavistuksen myöhässä normaalivuosista, mutta puhutaan ihan muutamista päivistä, kertoo Jorma Hellsten.

Satakielen konsertointia on jo kuultu

Varsinais-Suomessa oli alkuviikosta havaittu 215 lintulajia, kun yleensä koko vuoden saldo pyörii 270 - 280 lajin kieppeillä.

Pääosa vielä uupuvasta lajikirjosta on hyönteissyöjiä, joille on vielä heikosti ravintoa tarjolla.

Kertuista ja kerttusista ovat kuitenkin ensimmäiset rohkelikot saapuneet, ja satakieltenkin on kuultu jo konserttoineen.

– Satakielen on joku jossain kuullut, mutta eipä niitä vielä silleen lehdossa toksuta, eli tässäkin normaalisti satakieli louskuttais, jos se olisi jo paikalla, hymähtää Hellsten Piikkiön Yltöisten pöpelikössä.

Myös kahlaajat ovat vielä karttaneet matkaanlähtöä, eikä vesilintujenkaan muuttopuuhat ole suinkaan päätöksessä. Ulkosaaristossa asuu aktiivisia lintuharrastajia, jotka raportoivat ilmavoimien etujoukkojen saapumisesta mantereen suuntaan.

– Pikkukuoveilla on muutto nyt aluillaan, että ensimmäisiä parvia on jo nähty, ja sirreistä vielä suurin osa puuttuu. Vesilinnuillakin on yhä muutto käynnissä, vaikka suuri osa on mennyt; monihan seuraa jään reunaa. Sinne missä on sulaa, mennään odottelemaan.

Hellstenin mukaan lintumaailman suurtapahtuma, ns. arktika-muutto on vielä tuloillaan.

– Venäjälle pitkälle lähtevät valkoposket ja sepelhanhet puuttuvat vielä. Ruissalon valkoposkihanhet ovat kyllä paikalla, mutta oikeasti arktisilla alueilla viihtyvät ovat vielä jossain kaukana, Virossa kaiketi, toteaa Hellsten.

Lämpö laukaisee patoumat

Äitienpäivän tietämillä sään pitäisi selkeästi jälleen lämmetä, joten lintujen muuttopuuhatkin saavat uutta vauhtia.

– Todennäköisyys on aika suuri! Kyllähän siellä patoutumia on; sisäinen kello linnuilla sanoo jo, että pitäis tulla, pitäis tulla, mutta kun on kylmää vastassa!

Turun lintutieteellinen yhdistys järjestää yleisölle opastusta harrastuksen saloihin monilla maakunnnan lintutorneilla. Tarkemmat tiedot ja aikataulut yhdistyksen kotisivuilla.

Lauantaina 7. toukokuuta Birdlife järjestää 18. kerran Tornien taiston, jossa Suomen lintutornit kilpailevat siitä, montako lajia kahdeksassa tunnissa kyetään havaitsemaan. Yleisö on tervetullut jokaiseen taistoon osallistuvaan torniin.

Tänä vuonna Tornien taistolla kerättyjä varoja käytetään maakunnallisesti tärkeiden lintualueiden kartoitushankkeisiin.