1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tryffeli (Sieni)

Kasvata omat tryffelisi!

Maailmankuulusta sienestä tryffelistä suurimmat herkkusuut pulittavat vaikka 5 000 euroa kilosta. Näppärämpi herkkusuu keksi paremman tien makujen maailmaan ja kasvattaa omat tryffelinsä itse.

Mirva Arvo-Tamlanderin käsissä taimia, joiden juuriin on ympätty tryffelisienen rihmastoa. Kuva: YLE / Juha Ohtonen

Tryffelin viljelyssä ei ole oikotietä onneen. Oikein hyvällä onnella maistiaisia himoitusta herkusta voi saada jo kolmen tai neljän vuoden kuluttua istutuksesta.

- Suuremman sadon saamiseen voi vierähtää jopa viisi tai seitsemän vuotta, kertoo Mirva Arvo-Tamlander Kauppilan puutarhasta.

Kauppapuutarhoista saa ostaa valmiiksi istutettuja pähkinäpuun- tai tammentaimia, joihin on laboratoriossa ympätty tryffelisienen rihmasto puun juuren kanssa. Rihmasto ja puun juuri toimivat aidossa symbioosissa ja tuloksena on maukkaita ja aromikkaita tryffeleitä.

- Tryffelin kasvatuspaikaksi sopii oma piha, mutta myös pelto tai niitty. Metsä ei sovellu viljelyyn, koska siellä on luonnostaan paljon sienijuuria, eikä tryffeli pärjää kilpailussa niiden kanssa, opastaa Arvo-Tamlander.

Tryffelin löytää ilman sikaakin

Keski-Euroopassa on tryffelisienten etsintään käytetty perinteisesti koulutettuja tryffelisikoja. Sienet löytyvät myös silmämääräisesti.

Tryffeli kasvaa yleensä rungosta noin 1,5 metrin etäisyydelle ja hyvin lähelle maanpintaa. Tryffeliä kannattaa kaivella noin 10 sentin syvyydestä. Kypsän tryffelin hajun houkuttelemat kärpäset ovat hyvä maamerkki sienen etsijälle, samoin halkeillut pintamaa.

- Tryffeli on parhaimmillaan noin golfpallon kokoinen, eli ei kovin suuri. Mutta eihän sitä käytetäkään ruokaan kuin hiven mausteena. Tryffeleistä ei siis tehdä kokonaista keittoa, naurahtaa Arvo-Tamlander.

Tryffelikuume nousee Suomessa

Suomessa on viime vuosina noussut tryffelikuume. Etelä- ja Keski-Suomeen sientä on istutettu laajoille alueille.

Tryffeli viihtyy Suomessa myös luonnonvaraisena. Luonnonesiintymiä on kalkkiperäisillä seuduilla kuten Paraisilla.

- Paraisilta on löytynyt jopa tryffelin eri lajeja. Niissä maku ja aromit vaihtelevat jonkin verran ja hinta tietysti myös, sanoo Arvo-Tamlander.