Fillaripoliisit nappaavat kevyen liikenteen törttöilijät

Fillaripoliisi näkyy alkavana kesänä entistä enemmän Helsingissä. Pyöräileviä poliiseja pyritään pitämään mahdollisimman paljon liikenteessä, koska yleisö on toivonut poliisilta parempaa näkyvyyttä. Erityisen näkyvästi ollaan liikkeellä perjantaina, kun uusia fillaripoliiseja koulutetaan.

Kotimaa
YLE

Polkupyörällä liikkuva poliisi pystyy ylikonstaapeli Pasi Kotron mukaan huomattavasti autopartiota ketterämmin puuttumaan kevyen liikenteen törttöilyihin. Kotro pitää pyörää ylivoimaisena välineenä myös puistojen tehokkaaseen valvontaan.

- Pyörällä ei pääse kiinteistöihin sisälle, mutta melkein mihin tahansa muualle sillä pääsee. Se on mainio keskustassa, ruuhkissa, puistoissa - sillä voi haarukoida paikat nopeasti. Sitten kun tarvitaan autopartio tueksi paikalle vaikka viemään ihmisiä pois, niin se voi kestää. Polkupyöräpartio voi puuttua yksittäisiin virheisiin vaikka jalkakäytävällä, autopartiokin voi tietysti, mutta se on liikenteellisesti hankalaa.

Polkupyöräileviä poliiseja on koulutettu jo kymmeniä ja tänään perjantaina järjestetään taas uudelle porukalle käytännön valvontaharjoitus Helsingin keskustassa. Aamukymmenestä kolmeen iltapäivällä kestävän operaation on määrä myös testata välineen sopivuutta erilaisissa tehtävissä.

Vaikka näkyvyyttä lisätään, jää nähtäväksi paljonko fillaripoliiseja lopulta kesäisessä Helsingissä pyörii.

- Käytännössä tekeminen liittyy senhetkisiin tilanteisiin, mutta pyrkimys olisi käyttää mahdollisimman paljon heitä jalkautumiseen. Tässä on kyse hyvästä operatiivisen toiminnan välineestä.

Selittely ei auta

Kotron mielestä kaikkien helsinkiläisten uskoisi jo osaavan liikennesäännöt. Sen vuoksi fillaripoliisille on liikenteessä töppäilyn jälkeen turha tarjota loputtomia meriselityksiä. Sakko tulee, jos syytä on.

- Se toimintalinja meillä on, että tottakai tapauskohtaisesti arvioidaan. Kuitenkin ohjaava huomautusmenettely on aikansa elänyt; jokainen tietää jos se on koekysymyksenä, että missä saa ajaa. Kun sen vielä siirtäisi omaan toimintaan, niin se olisi aivan erinomaista.

Kevyen liikenteen valvonnassa fillaripoliisit kiinnittävät erityistä huomiota liikennevalojen noudattamiseen, tilannenopeuksiin, jalkakäytävällä pyöräilyyn ja kypärän käyttöön. Poliisi puuttuu myös pyörätiellä kävelyyn sekä kevyttä liikennettä estävään pysäköimiseen.

Poliisi muistuttaa, että kypärä on pyöräilijän tärkein turvavaruste. Liikenneturvan mukaan pyöräilijöiden kuolemat vähenisivät kahdella kolmanneksella ja loukkaantumiset yhdellä kolmanneksella, jos kaikki pyöräilijät käyttäisivät kypärää.

Lähteet: YLE Helsinki