Sisarussarjan sijaisäiti saa kunniamerkin

Yksi tämän äitienpäivän 37:sta kunniamerkin saajasta on pirkkalalainen Pirkko Kajasrinne. Hänestä tuli neljän lapsen sijaisäiti kolmisen vuotta sitten, kun omat biologiset lapset olivat jo lentäneet pesästä. Sijaislapsista pienin oli silloin vielä alle kouluikäinen.

Kotimaa
Pirkko Kajasrinne, Pirkkala
YLE / Jan Hynnä

Pirkko Kajasrinne muistelee alkukesää kolme vuotta sitten. Silloin neljän lapsen sisarussarja Pohjois-Suomesta muutti Kajasrinteille Pirkkalaan Tampereen kupeeseen.

- Siinä oli lapsilla aikamoinen kulttuurisokki Pohjois-Suomen ja tämän etelämmän Suomen välillä. Ikäni muistan, kun tytöt kapusivat autosta alas ja näkivät nämä alkukesän kukkamäärät. Siinä oli kyllä nenät sireenipuskassa.

- Paljon karumpaan luontoon tottuneet lapset ihastelivat kaikkea rehevyyttä. Ensimmäiset sanat kuuluivat: voi kuinka kaunista täällä on! Se oli itselleni todella liikuttava hetki, Pirkko Kajasrinne kertoo ja liikuttuu vieläkin.

Sisarussarja pysyi yhdessä

Lapset olivat menettäneet molemmat vanhempansa lyhyen ajan sisällä.

Kun he tulivat Kajasrinteille, nuorin oli viisivuotias ja vanhin 13-vuotias. Jos he eivät olisi tulleet Kajasrinteille, sisarusparvi tuskin olisi saanut pysyä yhdessä.

- Alkuun lapsista vanhin oli kovin suojeleva pikkusisaruksilleen, mutta sitten vähitellen hänkin alkoi uskaltaa elää sitä ihan omaa nuoren elämäänsä, Pirkko Kajasrinne kertoo.

Perheen kolme biologista lasta olivat jo maailmalla, joten neljän sijaislapsen myötä kahden aikuisen kodissa alkoi taas uudestaan lapsiperheen arki.

Pirkko Kajasrinne otti vuodeksi virkavapaata sairaanhoitajan työstään Tampereen yliopistollisessa sairaalassa, jotta käytännön asiat saatiin asettumaan uomiinsa.

- Kun päästiin tutustumaan, niin siitä se sitten lähti ihan hyvin. Ensimmäinen vuosi oli tutustumista ja muutenkin aika vilkasta, sillä lasten sukulaiset ja entiset naapurit sieltä pohjoisesta kävivät tapaamassa heitä.

10 henkeä ruokapöydässä

- Nyt me olemme jo ihan kiinteä perhe, ja lapset ovat hyviä kavereita näiden meidän isompien poikien kanssa. Parhaimmillaan meitä on tässä ruokapöydässä kymmenen henkeä, kun ydinperhe on koolla, Pirkko Kajasrinne laskee.

Myös äitienpäivää vietetään koko tällä porukalla - tosin tänä vuonna sitä pitää viettää jo lauantaina, kun sunnuntaista suurin osa kuluu Helsingin reissuun.

- Helsinkiin lähdemme ajelemaan aamutuimaan, siellä Smolnassa kun pitäisi olla kello 11 jälkeen.

- Ja siellä sitten ministeri Juha Rehula jakaa mitalit. Presidenttipari tulee kello 12 aikaan. On esityksiä, puheita ja sitten kahvitilaisuus. Juhla kestää kai pari tuntia. Ja kyllä jännittää jo kovasti, Pirkko Kajasrinne kertoo loppuviikolla tulevaa äitienpäivää miettiessään.

Täytenä yllätyksenä

Pirkko Kajasrinne kertoo myös, että juhlien pukukoodi ei tänä vuonna olekaan tumma puku vaan keväinen juhla-asu.

Äitienpäivän kunniamerkki on Valkoisen Ruusun Ritakunnan I luokan mitali kultaristein. Pirkko Kajasrinteelle huomionosoitus tuli täysin yllätyksenä.

- Kun vähän tutkin asiaa tulin siihen tulokseen, että asia lähti työkavereistani. Ja pitivätkin sen niin hyvin salassa, etten aavistanut enkä kuullut mitään etukäteen.

Palkittavia pirkanmaalaisäitejä on neljä

Kajasrinteen lisäksi pirkanmaalaisista äideistä kunniamerkin saavat Helga Koivula Virroilta, Katri Lamminen Ruovedeltä ja Mirja Niemi Valkeakoskelta.

Lähteet: YLE Tampere / Reija Grönroos