Löytöeläintalossa riittää vilskettä keväisin

Helsingin Viikissä toimiva Löytöeläintalo majoittaa vuosittain yli 1500 eläintä ja on on ainoa virallinen löytöeläinten talteenottopaikka Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisen alueella. Osa eläimistä löytää kotiinsa nopeasti, osa joudutaan puolestaan sijoittamaan uudelleen.

Kuva: YLE / Kalle Niskala

Marjo on työskennellyt eläintenhoitajana Löytöeläintalossa viime kesästä lähtien ja kolmessa hoitohuoneessa majailee eri värisiä, ikäisiä ja kuntoisia kissoja. Koirat majailevat omalla osastollaan ja meteli talossa on melkoinen.

-Löytöeläimistä kissoja on vuosittain hieman enemmän kuin koiria. Muita lemmikkejä on vuosittain 100 - 200, kertoo Marjo.

-Keväällä eläimet pääsevät helpommin karkuun kun kodissa pidetään jo ikkunoita auki. Pääsiäisen aikaan meille tuli hoitoon kymmeniä eläimiä. Usein myös alkoholilla on osuutta lemmikkien karkuteille pääsyyn.

-Koirat löytävät yleensä omistajansa vielä saman päivän aikana ja mitä arvokkaampi lemmikki, sitä suuremmalla todennäköisyydellä sitä myös joku kaipaa.

Löytöeläin voi olla arvaamaton lemmikki

kaikille löytöeläimille ei kuitenkaan omistajaa löydy ja silloin eläimille yritetään löytää uusi koti. Henkilökunnalla ei kuitenkaan ole tietoa lemmikin aikaisemmista olosuhteista, ja jotkut eläimet ovat saattaneet tulla hyvinkin kaltoin kohdelluiksi. Löytöeläintalolta hankitut lemmikit eivät myöskään ole aina niitä helpoimpia, niillä on kuitenkin jo menneisyys ja opittuja tapoja.

-Tällainen eläin saattaa olla hyvinkin arvaamaton emmekä halua esimerkiksi aran tai aggressiivisen kissan joutuvan pikkulapsiperheeseen, seuraukset voivat olla ikävät, sanoo Marjo.

-Yhdessä mietitään isäntäperheeksi haluavien kanssa sitä parasta mahdollista vaihtoehtoa, hän jatkaa.

Eläimen tuonnissa ei tarvitse hötkyillä

Mikäli karkulaisen näkee vapaana juoksentelemassa sen kiinnioton kanssa ei kuitenkaan tarvitse pitää kiirettä mikäli eläin on hyväkuntoisen oloinen.

-Usein omistaja on jo etsimässä lemmikkiään ja kannattaa katsella ympärilleen ja kysellä naapurustosta kenen lemmikki saattaisi olla kyseessä, neuvoo Marjo.

-Meille voi myös ilmoittaa tällaisen eläimen nähdessään ja katsomme sitten onko sellaista kukaan meiltä kaipaillut.

Löytöeläintaloon toimitetaan myös valtiolle tuomitut eläimet, viimeisimpänä Kalliossa kauhua herättäneet pitbull-terrierit.

Talon henkilökunta esiintyy turvallisuussyistä vain etunimillään.