Vanha Kymin tehdas halutaan pelastaa televisiossa

YLE Teeman Suojele minua! –sarja haluaa herättää keskustelua vanhojen rakennusten suojelemisesta. Ohjelma tuo esille rakennusten monimuotoisuutta ja ihmisten tahtoa niiden pelastamiselle.

rakennussuojelu
Suojele minua! -ohjelman kuvausryhmä työn touhussa vanhalla Kymin tehtaalla.YLE / Anna Huittinen

Sarjan toista kautta kuvataan parhaillaan Kouvolassa. Noin 600 ehdotetusta suojelukohteesta mukaan valittiin muun muassa UPM:n vanha Kymin tehdas Kuusankoskella.

- Paperitehdas on ihan klassinen suojelukohde. 80-luvulla hoksattiin, että nämäkin työntemppelit ansaitsevat tulla suojelluiksi, ja ne vaativat uusiokäyttöä. Kun paperiteollisuus alkoi Suomessa hiipua, oltiin ison haasteen edessä: mitä näille merkittäville, komeasti rakennetuille ihmisten työpaikkoina tärkeille rakennuksille tehdään. Ja se haaste on jatkuva, kertoo Suojele minua! –ohjelman juontaja Minna Joenniemi.

Vetoapua kulttuuritehdashankkeelle

Suojele minua! –ohjelma etsii myös vanhoille kohteille uusia käyttötarkoituksia ja antaa ideoille näkyvyyttä. Vanhaan Kymin tehtaaseen on kaavailtu kulttuuritehdasta, mutta hanke ei ole edennyt Kouvolassa. Ohjelman tekijät pitävät kulttuuritehdasta hyvänä ajatuksena.

- Se on hieno idea. Kulttuuritehtaita on Suomeen noussut onnistuneesti paperitehdasalueille. Nyt me tultiin tutkimaan millainen sielu tällä paikalla on. Tämä on sensaatiomaisen kaunis paikka. Helposti pystyn näkemään tähän teatteritilan tai konserttisalin, Joenniemi ylistää.

YLE Teema pyysi ihmisiä lähettämään ehdotuksia virallisen rakennussuojelun katveeseen jäävistä paikoista, joiden toivotaan pelastettavan tuleville sukupolville. Kuvauksilla on myös huomattu olevan vaikutusta.

- Esimerkiksi Raahessa elokuvateatteri sai hetken jatkaa toimintaansa. Riihimäen linja-autoaseman puolustajat ovat puolestaan heilutelleet valtuustossa Suojele minua! -ohjelman tunnusnauhaa.

Ylistystä Kuusankosken betonipylväille

Muita ehdotettuja kohteita Kymenlaaksosta oli muun muassa Vuolenkosken VPK Iitissä, Kujansuun baari Virolahdella ja Elfbrantin talo Pyhtäällä. Jakso jossa Kymin tehtaat ovat mukana, alkaa kunnianosoituksella Kuusankosken betonipylväille.

- Suurjännitetolppia ylistetään! Niissä on sellaista kaunista-rumaa. Toivottiin mukaan kiistanalaisia kohteita. Nämä herättävät hellyyttä kaikessa karuudessaan, sanoo Joenniemi.

Kuvausryhmä työskentelee Kouvolassa kahden päivän ajan. Torstaina vanhassa Kymin tehtaassa järjestetään taidetapahtuma, jossa esitetään muun muassa Esa Kotilaisen tekemä ääniteos Soiva tehdas. Teoksessa on käytetty vuosien varrella tehtaassa äänitettyä äänimateriaalia.

YLE Teema esittää uudet jaksot joulu-marraskuussa. Tekijät aikovat vielä lopuksi koota yhteen, mitä läpikäydyissä kohteissa on tapahtunut heidän käyntiensä jälkeen.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Niklas Joki