Simpauttaja palaa rikospaikalle

Simpauttaja palaa juurilleen. Lieksan Teatteri tulkitsee kirjailija Heikki Turusen kuuluisaa teosta kirjan tapahtumapaikoilla Vuonislahden kylässä. Turunen on Simpauttajan katkeamattomasta suosiosta sekä imarreltu että kiusaantunut.

kulttuuri
Kirjailija Heikki Turunen, näyttelijä Tapio Kärkkäinen ja ohjaaja Petteri Wirkkala.
Kirjailija Heikki Turunen (vas.), näyttelijä Tapio Kärkkäinen ja ohjaaja Petteri Wirkkala.Petteri Wirkkala

Heikki Turunen odottaa Lieksan Teatterin esitystä erityisellä mielenkiinnolla.

- Tämä on kuitenkin ensimmäinen versio, mikä tehdään kirjan autenttisilla tapahtumapaikoilla. Tämähän on räätälöity Vuonislahden maisemiin, jopa rantojen muotoon, Turunen maalailee.

Turunen on kertonut Simpauttajan olevan tositapahtumiin perustuva kirja, missä sekoitetaan faktaa ja fiktiota. Tämä aiheutti kirjan ilmestymisvuonna 1973 kohun Lieksassa.

- Tämän tietäminen loi aluksi painetta. Jännitti suoraan sanoen, mutta se jännitys haihtui kyllä nopeasti. Nyt on sellainen olo, että esityksemme on erittäin tervetullut kylälle. Olen todennut, että Simpauttaja palaa nyt rikospaikalle, ohjaaja Petteri Wirkkala toteaa.

Tragedia naurun takana

Simpauttajasta on tehty vuosikymmenten saatossa lukuisia eri teatterisovituksia. Se on ollut yhdeksän kaupunginteatterin ohjelmistossa. Suomen näytelmäkirjailijaliitossa arvioidaan, että kesäteatteriversioita teoksesta on nähty jo viitisenkymmentä.

- Joka kesä minua kutsutaan eri puolille Suomea katsomaan Simpauttajaa. Enhän minä monesti ole ehtinyt paikan päälle, sillä kesä on parasta kirjoittamisaikaa. Mutta ne kesäteatteriesitykset, mitkä olen nähnyt, ovat olleet yllättävän hyviä, Turunen toteaa.

Lieksan teatteri lupaa tuoda heinäkuussa lavalle Simpauttajan syvimmän olemuksen.

- Lupaan, että herätämme katsojissa tunteita. Tässä on hersyvää kieltä ja humoristisia elementtejä, mutta myös paljon tragediaa naurun takana, kertoo ohjaaja Petteri Wirkkala.

Ikuinen Simpauttaja

Kirjailija Heikki Turunen on Simpauttajan katkeamattomasta suosiosta sekä hämmentyneen imarreltu että jopa kiusaantunut.

- Omasta mielestäni olen kirjoittanut parempiakin kirjoja, mutta kansa pitää minua ikuisesti Simpauttajana. Tämä on eräänlainen riippa minun urallani. On tullut olo, että vaikka kirjoittaisin uuden Raamatun minut muistettaisiin silti esikoisromaanistani, Heikki Turunen naurahtaa.

Lieksan teatterin Simpauttajan ensi-ilta on 17. heinäkuuta. Simpauttajana nähdään Tapio Kärkkäinen, Juulina Kaija Öystilä ja Imppa Ryynäsenä Joonas Lehikoinen. Kahdentoista esityksen lipuista on varattu noin puolet.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Mari Itkonen