Sisustusbuumi näkyy puolihulluilla päivillä

Varaosapankin perinteisillä puolihulluilla päivillä kierrätetään tavaraa lauantaina. Toiminnanjohtaja Antero Raidan mukaan sisustusbuumi on kasvattanut erityisesti sisustustarvikkeiden kysyntää. Kestosuosikkeja puolestaan ovat pieniruutuiset ikkunat, vanhat ja leveät lattialankut sekä peili- ja pariovet.

sisustus
ovia ja ikkunoita
Tuula Nyberg / YLE

Porin seudun rakennuskulttuuriseura ry:n ylläpitämä Varaosapankki on satakuntalainen rakennusmateriaalien kierrätyskeskus. Porissa VR:n veturitalleilla sijaitsevassa myymälässä kierrätetään usean vuosikymmenen varrelta kertyneitä rakennusmateriaaleja.

- Meillä on täällä laidasta laitaan kaikkea. Kuten ovia, ikkunoita, pintaheloja, uuneja ym.

Raidan mukaan Varaosapankki vastaanottaa myyntiin sekä uusia, että vanhoja tavaroita.

- Uudempien tavaroiden pitäisi olla käyttökuntoisia ja vanhempien sellaisia, joita pystytään korjaamaan ja laittamaan. Esimerkiksi vanhat ovet eivät saisi olla lahoja, mutta pintavikoja niissä saa olla.

Varaosapankki kunnostaa vanhoja tavaroita ja opastaa asiakkaita niiden kunnostamisessa. Uusi, lasikuulia hyödyntävä palvelu laajentaa varaosapankin toimintaa ensi kuussa.

- Lasikuulat ovat pientä hienoa raetta, jotka näyttävät hiekalta, mutta ovat lasia. Niillä puhalletaan metalliesineitä mahdollisimman pienellä paineella niin, että ruoste irtoaa. Tällä menetelmällä pyritään parantamaan kierrätettävyyttä ja esineiden uudelleenkäyttöä, Ranta toteaa.

Lähteet: YLE Satakunta