1. yle.fi
  2. Uutiset

Lapin Liha ja Polarica yhteen

Rovaniemeläinen Lapin Liha ja haaparantalainen Polarica yhdistyvät. Yhdessä yhtiöt muodostavat merkittävän pohjoismaisen poro-, riista-, ja marjatuotekonsernin.

Polarica
Lapin Liha ja Polarica
Lapin Liha ja Polarica

Yhtiöt tiedottivat asiasta perjantaina. Uuden yhtiön toimitusjohtajaksi tulee Tommy Innala Polaricasta. Lapin Lihan toimitusjohtajasta Jukka Kristosta tulee uuden yhtiön varatoimitusjohtaja.

Polarican ja tulevan konsernin pääomistaja on sijoitusyhtiö Intera Partners. Jukka Kristolle jää uuteen yhtiöön reilun 10 prosentin omistus.

- Periaatteessa kysymys on fuusiosta ja se tarkoittaa sitä, että alkuperäisistä Lapin Lihan omistajista Armas Kristo on myynyt osakkuutensa ja minä jatkan uudessa yhtiössä osakkaana. En periaatteessa myy, kertoo Jukka Kristo

- Me saamme 9,4 miljoonaa potentiaalista asiakasta Ruotsista lisää. Me emme ole olleet Ruotsin markkinoilla yhtään. Meillä on vahva tarkoitus lisätä marja- ja mansikka- vähittäiskauppatuotteita.

Fuusio vahvistaa poronomistajien asemaa

Jukka Kristo uskoo, että uusi yhtiö pystyy vaikuttamaan myös poliittisesti.

- Vahva näkemys on siitä, että tulee vahva kumppani, joka pystyy vaikuttamaan petopolitiikkaan ja muuhun. Me saamme meidän jalostetuille tuotteille markkinoita Ruotsista. Se tulee avaamaan paremman tulevaisuuden poronomistajille tuottajahinnan muodossa, arvioi Kristo.

Lapin Lihan ja Polarikan työntekijät jatkavat uuden yhtiön palveluksessa vanhoina työntekijöinä. Jukka Kristo uskoo, että esimerkiksi Rovaniemellä toimintaa tullaan laajentamaan lähivuosina avautuneiden Ruotsin markkinoiden kautta.

- Me haluamme, että meidän yhteinen talo, Lapin Liha Polarica, on vahva tuotemerkki Skandinavian lisäksi myös Euroopassa.

Samoilla linjoilla on yhtiön tuleva toimitusjohtaja Tommy Innala.

- Meillä on isot arvot ja lämmin sydän pohjoismaisissa ja lappilaisissa raakatavaroissa. Niitä me yritämme jatkossa ylpeinä markkinoida, ei vain Suomessa ja Ruotsissa, vaan myös kansainvälisesti, maalaa Innala.

Lapin Lihan liikevaihto oli viime vuonna reilut 26 miljonaa euroa. Yritys työllistää vajaat 70 ihmistä. Polarica-konsernin liikevaihto on noin 85 miljoonaa euroa.

Yritysfuusio vaatii vielä Suomen kilpailuviranomaisten hyväksynnän. Kaupanvahvistusta odotetaan kesäkuussa.

Lähteet: YLE Lappi

Lue seuraavaksi