Suomen parhaat voltit tehdään eteläpohjalaiskoskissa viikonloppuna

HäjyRodeo kokoaa viikonloppuna maan parhaat koskimelojat Seinäjoen Ylistaroon ja Kauhavalle. Viime vuonna kisat jouduttiin perumaan, sillä ne osuivat juuri tulvahuippuun. Ilman apua vesitilanteesta ei ole tänä vuonnakaan selvitty.

tulvat
Kyrönjoen Koskihäjyjen Tuomas Kaukola Munchenissa.
Tuomas Kaukola

Kyrönjoen Koskihäjyt järjestää nyt viikonloppuna järjestyksessään neljännen HajyRodeo -tapahtuman.

Lauantaina 7. toukokuuta Kitinojan Malkakosken valtaavat alle parimetriset freestylekajakit ja sunnuntaina 8. päivä Kauhavan Jylhänkoskella kisaavat koskenlaskukajakit.

- Freestyle-kilpailussa kisataan kaatuvassa aallossa ja kukin kilpailija pyrkii tekemään 2 x 45 sekunnin suorituksensa aikana mahdollisimman monipuoliset liikesarjat, kertoo kilpailupäällikkö Tuomas Kaukola.

- Sunnuntaina voittaja on se, joka yksinkertaisesti laskeen Jylhänkosken nopeiten, Kaukola jatkaa.

Yleisöä kutsutaan paikalle seuraamaan maan parhaiden laskijoiden suorituksia.

- Luvassa on vauhtia ja vaarallisia tilanteita, lupaa Tuomas Kaukola.

Vesitilanne ei ole "kohden koskaan"

Viime vuonna HäjyRodeo järjestettiin jo huhtikuulla. Tuolloin tapahtuma jouduttiin lopulta perumaan, sillä sen ajankohta osui juuri tulvahuippuun. Vesitilanne on aiheuttanut päänvaivaa myös tänä keväänä.

- Kun maanantaina kävin katsomassa, Jylhänkoski oli aivan kuiva. Jylhän sähköosuuskunta lupasi pantata vettä sen verran, että saadaan sunnuntaina koskeen vettä ja kisat pidettyä, naurahtaa Tuomas Kaukola.

- ELY-keskukselta saimme avaimen Malkakoskelle niin, että saamme säädettyä hyvän aaltostopparin koskeen, Kaukola kertoo.

Hurjapäistä hommaa

Koskenlasku ja freestyle näyttäytyvät yleisölle varsin vauhdikkaina ja vaarallisen näköisinä lajeina. Turvallisuusasiat otetaan laskemisessa kuitenkin vakavasti.

- Kun vettä on paljon, sen voima on niin kova, että järjestäjänä emme esimerkiksi viime vuonna tulvivalla koskella uskaltaneet ottaa riskejä ja päästää laskijoita jokeen, kertoo kilpailupäällikkö Tuomas Kaukola.

- Lisäksi jokaisen laskijan on oltava luonteeltaan hyvin harkitseva ja tunnettava omat rajansa. Saa olla rohkea, muttei tyhmänrohkea, toteaa Kaukola.

Pohjalaisjoet maailman parhaita harjoituspaikkoja

Saksassa kisataan kesällä freestylen MM-kilpailut, joihin lähtee ainakin kaksi Koskihäjyjen edustajaa. Joukkueen koko on yhteensä viisi miestä.

- Pohjalaisjoissa on varsin tasaisia koskia, mutta paria viime talvea lukuunottamatta treenaaminen niissä on onnistunut läpi talven, kertoo eteläpohjalaislaskijoiden korkeasta tasosta Tuomas Kaukola.

- Lisäksi meillä on kevättulvat muutama viikko ennen kisaa, Kaukola muistuttaa.

Lähteet: YLE Pohjanmaa