Dora Jungin kuoseille uusi kevät

Tekstiilitaiteilija Dora Jungin teokset otetaan uudelleen tuotantoon. Lapuan kankurit puhaltaa uuteen eloon muun muassa kuosit Sata ruusua, Kielo ja Kaarna.

Kuva: YLE / Ritva Karhula

Dora Jung oli yksi suurista suomalaisista muotoilijoista. Hän oli tekstiilitaiteilija, damastitekniikan uudistaja ja noin 600 kirkkotekstiilin suunnittelija, joka nosti suomalaista designia maailmankartalle Alvar Aallon, Ilmari Tapiovaaran ja Timo Sarpanevan kanssa.

Lapuan kankurit on ottanut Jungin teoksia uudelleen tuotantoon. Uustuotantoon palaavat esimerkiksi ympäri maailmaa tunnettu Sata ruusua -pöytäliina, joka tehtiin tilaustyönä 100 vuotta täyttävälle Stockmanille sekä Kielo, joka juhlisti Suomen 50-vuotista taivalta.

Dora Jungin luonnoksia on säilynyt paljon. Tampellan-vuosien tuotanto on kaikki tallella Tampereen museossa Vapriikissa. Oman kutomon aikaiset luonnmokset ovat valtaosin Designmuseossa Helsingissä.

Jungin tuotannossa merkittäviä olivat myös kirkkotekstiilit.

Dora-täti omistautui työlleen

Pietarsaarelaisen Henrik Ehrnrootin kotona on runsaasti Jungin tekstiiliteoksia; niiden joukossa on esimerkiksi Turun linnaan tehdyn teoksen aiempi versio, pieni, signeerattu osa Ruotsiin tehdystä sekä osa Helsingin hovioikeuteen tehdystä teoksesta. Vuonna 1980 kuollut Jung oli Ehnroothin täti.

Ehnrooth muistaa Dora Jungin olleen erittäin kiltti ja mukava ihminen, joka ei tehnyt itsestään numeroa.

- Me emme ymmärtäneet, että hän oli niin suuri taiteilija. Meille hän oli Dora-täti.

Dora Jung omistautui työlleen ja vietti kesätkin työskennellen.

- Hän istui kalliolla saaristossa ja piirteli. Meille oli sanottu, että pitää pysyä loitolla, kun täti työskentelee.