1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. häät

Häähulluudesta on ammatiksi

Yhä useampi suomalainenkin hääpari palkkaa suuren juhlan alla avukseen hääsuunnittelijan. Ammattilainen ottaa niskoilleen suurimman stressin ja loihtii tarvittaessa parille viimeistä piirtoa myöten valmiit häät.

häät
Hääpukuja rekillä
YLE/ Anne Rahjola

Tamperelainen hääsuunnittelija Tuuli Roine kertoo olleensa kiinnostunut häistä ihan pikkutytöstä alkaen.

- Ajatusta omasta yrityksestä kypsyttelin viisi vuotta. Nyt firma on pystyssä ja asiakkaita riittää, Roine hymyilee.

Moni palkkaa hääsuunnittelijan heti kun hääpäivästä on päätetty.

- Työni on auttaa vaikka vain ihan pientenkin yksityiskohtien kanssa, mutta yllättävän moni haluaa sellaiset avaimet käteen -häät, joissa hääparin ei tarvitse muuta kuin ilmestyä paikalle.

Suunnittelija tasapainoilee häiden alla monessa tehtävässä.

- Olen paitsi järjestelijä ja organisoija, välillä myös kaveri ja sovittelijakin, Roine kertoo roolistaan.

Hintavaa mutta ekologista

Suomalaiset hääjuhlat ovat tyyliltään laidasta laitaan. Perinteisiä häitä järjestetään edelleen, mutta ulkomaisten hääohjelmien myötä persoonallisemmatkin juhlat ovat yleistyneet. Ajan henki ja trendit näkyvät häissäkin.

- Juuri nyt halutaan juhlia ekologisesti. Koristeet vuokrataan ja muodissa ovat vintage-puvut, joita muokataan itselle sopiviksi.

Häihin käytetään jatkuvasti enemmän ja enemmän rahaa.

- Kyllä trendi on nouseva. Itse muistutan kuitenkin hääpareja siitä, että häiden takia ei kannata hankkiutua velkavankeuteen. Pienelläkin rahalla saa kivat juhlat, Tuuli Roine painottaa.

Vapaapäivinä häitä telkkarista

Häät täyttävät niin suunnittelijan työ- kuin vapaapäivätkin.

- Digiboksini nauhoittaa kaikki hääaiheiset ohjelmat. Katselen niitä paitsi huvikseni myös ammatillisessa mielessä. Esimerkiksi kuninkaallisista häistä voi helposti bongailla hauskoja puku-, kukka-asetelma- tai vaikka menu-vinkkejä.

Roine tunnustautuu virallisesti häähulluksi.

- Tällä alalla on pakko olla innostunut asiasta, muuten saattaa kyllästyä ja turhautua. Ala on Suomessa melko tuore, mikä tarkoittaa että kaikki tiedot, vinkit ja vaikutteet on etsittävä itse.

Suunnittelija ei ole immuuni häihin liittyville tunteille. Häästressi iskee suunnittelijaan siinä missä morsiamiin ja kaasoihinkin, mutta myös herkät tunteet nousevat helposti pintaan.

- Kyllä minä vieläkin helposti tirautan kyyneleen häissä, Roine kertoo ja paljastaa varautuvansa vihkimisiin aina nenäliinoin.

Lähteet: YLE Tampere / Anna Sirén

Lue seuraavaksi