Tuulivoimarakentamista vauhditetaan yhteisillä pelisäännöillä

Ympäristöministeriö haluaa sujuvoittaa tuulivoimarakentamista luomalla yhteiset ohjeet muun muassa kaavoitukseen ja ympäristölupamenettelyihin. Tavoitteena on varmistaa, että tuulivoimalat saadaan jatkossa pystyyn sujuvasti ja ilman toistuvia kitkeriä riitoja. Suomeen rakennetaan todennäköisesti satoja tuulivoimaloita muutaman vuoden kuluessa.

Kotimaa
Ensimmäinen tuulivoimala on rakenteilla Summan tuulivoimapuistoon.Yle / Raine Martikainen

Tuulivoiman rakentaminen lähtee rajuun kasvuun lähivuosina. Tästä pitää huolen hiljattain hyväksytty tuulisähkön tuotantotuki, niin sanottu syöttötariffi. Taustalla ovat EU:n ilmastotavoitteet, joiden osana Suomi aikoo kymmenkertaistaa tuulivoimakapasiteettinsa.

Tuulivoima herättää paljon tunteita puolesta ja vastaan myllyjen sijaintipaikkakunnilla. Ympäristöväki saattaa vastustaa myllyjä lintujen muuttoreittien tai pesimisalueiden vuoksi; mökkiläisiä voi puolestaan kismittää voimaloiden melu. Lisäksi paikallinen yrittäjä saattaa haluta käyttää samaa maaplänttiä muuhun tarkoitukseen kuin tuulivoimalan tyyssijaksi.

- Huonosti sijoitettu tuulivoimala aiheuttaa konflikteja ja haittaa rakentamisen etenemistä yleensä, kuvaa pelisääntöjen tärkeyttä yli-insinööri Antti Irjala ympäristöministeriöstä.

Työkalupakki kaavoittajalle

Riitelyn välttämiseksi ja tuulivoimarakentamisen nopeuttamiseksi ympäristöministeriö ehdottaa nyt siis yhtenäisiä pelisääntöjä alalle. Ohjeistus on työkalupakki kaavoittajille, ympäristöviranomaisille ja tuulivoiman rakentajille.

Tuore ehdotus kertoo esimerkiksi kaavoituksesta vastaaville virkamiehille, miten vastikään uudistettua maankäyttö- ja rakennuslakia tulisi tuulivoiman osalta tulkita. Lakimuutoksen myötä tuulivoimaloille voidaan tietyin edellytyksin myöntää lupa yleiskaavan perusteella.

Suomen Tuulivoimayhdistys on saanut jäseniltään viestiä, että käytännöt ovat tällä haavaa turhan kirjavat.

- Ohjeistus toivottavasti yhtenäistää viranomaiskäytäntöjä. Toimijan on sitten helpompi toteuttaa hankkeita, kun se tietää mitä viranomainen odottaa ja että minkälaisilla paikoilla tuulivoimaa voi melko huoletta alkaa suunnitella, sanoo Suomen Tuulivoimayhdistyksen toiminnanjohtaja Anni Mikkonen.

Ympäristöministeriö toivoo, että ohjeistuksen myötä tuulivoimalat saataisiin keskitettyä isoiksi tuulipuistoiksi. Tällöin melu- ja maisemahaitat keskittyisivät yhteen paikkaan. Ehdotus lähtee seuraavaksi lausuntokierrokselle.

Lähteet: YLE Uutiset