Pottu kasvaa parvekkeellakin

Kaupunkilaisten puutarhainnostus on lisääntynyt ja moni kasvattaa parvekkeellaan jopa perunoita. Pienilläkin palstoilla pystyy viljelemään vaikka mitä. Esimerkiksi salaatti on hyvä kasvi aloittajalle.

peruna
Annikki Korhonen Kuusaan Martoista hallitsee hyötyviljelyn salat.
Annikki Korhonen Kuusaan Martoista hallitsee hyötyviljelyn salat.Yle Keski-Suomi

Puutarhaharrastus kannattaa aloittaa helpoista kasveista, jotka kannustavat jatkamaan. Sopiva aloittelijan herkku on salaatti, vaikka senkin kasvatus vaatii muutaman niksin.

- Salaatti istutetaan niin, että kasvin tyvi jää mullan pinnan tasalle. Kun salaatin kasvupiste jää mullan yläpuolelle, niin se kasvaa hyvin, Annikki Korhonen Kuusaan Martoista ohjeistaa.

- Maa tiivistyy hyvin kasvin ympäriltä, kun sitä on kastellut muutaman kerran.

Hyötykasveja ja kukkia voi huoletta istuttaa samoihin ruukkuihin. Esimerkiksi salaatin seuraksi sopii sitkeä ja värikäs samettikukka. Sitä ei tumpeloinkaan puutarhurinalku saa hevin hengiltä.

- Samettikukka on todella helppo kasvattaa. Se itää muutamassa päivässä, Korhonen kertoo.

Samettikukka sopii myös tuholaisten torjuntaan, sillä värikkäänä se houkuttelee tuhohyönteisesti itseensä hyötykasvien sijaan. Maatuessaan samettikukan juuret puolestaan lannoittavat maaperää.

Lasitetusta parvekkeesta kasvihuoneeksi

Nykyään parvekekasvatuksen suosio on lisääntynyt. Esimerkiksi lasitettu parveke sopii hyvin pienimuotoiseen puutarhaharrastukseen. Saatavilla on lisäksi paljon erilaisia viljelyalustoja, joiden avulla kasvien istutus ja kasvattaminen on helppoa.

Hyötypuutarhan perustaminen parvekkeelle ei vaadi suuria välinehankintoja.

- Riittää, kun on hyvä istutusastia, multaa, taimia ja jonkinlaiset istutusvälineet, Keski-Suomen Marttojen toiminnanjohtaja Kati-Erika Timperi rohkaisee.

Välineitä tärkeämpää on huolehtia siitä, että lämpötila parvekkeelle säilyy kasveille sopivana. Varjon puolella sijaitsevalla parvekkeella kasvatus onnistuu varsin huoletta. Sen sijaan paahteinen parveke vaatii viherpeukalolta tarkkuutta. Tärkeää on huolehtia siitä, että ilma kiertää ja vaihtuu.

Mös multaa pitää olla tarpeeksi. Lisäksi kasveja pitää muistaa kastella.

Perunamaa kaupunkilaisen mittakaavassa

Parvekkeella voi viljellä lähestulkoon mitä vain. Parvekeviljelyyn sopivia kasveja ovat esimerkiksi tomaatti, salaatti, mansikka ja erilaiset yrtit. Hyvä kesäkasvi on myös maukas herne. Sen siemenet pitää kuitenkin muistaa liottaa ennen istuttamista.

Timperi on myös kuullut, että joku olisi parvekkeellaan viljellyt jopa perunaa. Perinteisiä perunamaan vakoja hän ei parvekkeelle kuitenkaan suosittele.

- Perunan kasvattaminen parvekkeella on pienen joukon harrastus. On ihmisiä, jotka haluavat kattilaansa itse kasvattamiaan varhaisperunoita, Timperi sanoo.

Pienessä mittakaavassa potaatin viljely onnistuu toki.

- Yksi kattilallinen perunoita irtoaa hyvin omalta parvekkeelta, hän arvioi.

Stressiä ja kiirettä vastaan

Puutarhanhoito on oiva vastalääke kiireelle ja stressille. Porkkanat, salaatit ja retiisit tarvitsevat toistuvasti kastelua ja huolenpitoa. Hyväkään hoito ei silti takaa huippusatoa. Lopulta kaikki on luontoäidin mielialoista kiinni.

Puutarhatöissä pääsee tekemään käsillään. Kovasta työstä huolimatta lopputuloksia joutuu odottamaan. Missä piilee ruumiilista työtä ja kärsivällisyyttä vaativan harrastuksen suosion salaisuus?

- Ihmiset eivät enää hae niin paljon suuria elämyksiä. Enemmän kaivataan sitä tasaista, rauhallista elämää. Puutarhanhoidossa asioita joutuu odottamaan, mutta lopulta siinä pääsee näkemään työnsä jäljet, Timperi pohtii.

Kasveja istutellessa ja kastellessa pääsee lisäksi rauhassa miettimään omia ajatuksiaan.

Lähteet: YLE Keski-Suomi