1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tryffeli (Sieni)

Juvan tryffeleistä saa kohta maistiaisia

Juvan tryffelikeskuksessa odotetaan tänä vuonna ensimmäistä tryffelisatoa. Tryffeleiden positiiviset kasvatustulokset ovat innostaneet kehittämään niiden ympärille turisteille tarjottavaa matkailu- ja esittelytoimintaa.

Juvan tryffelikeskuksessa kasvaa kesätryffeleitä. Kuva: YLE / Sini Kinnunen

Juvan tryffelikeskuksella puiden juurissa lymyävät tryffelirihmastot ovat voimistuneet niin, että alkusyksystä odotetaan jo maistiaisia.

Ensimmäistä tryffelisatoa on odotettu jo viisi vuotta. Aika on pitkä, mutta tässä lajissa tavanomainen.

- Mikään ei osoita tällä hetkellä vielä että mikään olisi mennyt pieleen. Tämä viljelty laji on niin ensimmäinen laatuaan Suomessa, että ei tiedä onnistuuko se. Jos ei nyt niin ehkä tänä syksynä tai ensi syksynä, sanoo puutarhatyöntekijä Heli Valtonen Juvan tryffelikeskuksesta.

Juvalainen tryffeli maailmankartalle

Vaikka ensimmäistäkään tryffeliä ei Juvan tarhalta ole vielä kaivettu, ympärillä ideoidaan täyttä päätä oheistoimintaa. Matkailijoille suunnitellaan esittelykierroksia ja tryffeliviikkoja. Juvalle halutaan lanseerata paikkakunnalle ominainen tryffelituote. Etenkin paikallisesta yrittäjästä halutaan juvalaisen tryffelin äänitorvi.

- Kehitteillä on tryffelivoileipiä, munakasta, kukkakaalia, ehkä jouluksi tryffelillä maustettua porkkanalaatikkoa. Kehittely on käynnissä, virittelee isäntä Jyrki-Petri SIljamo Partalan Kuninkaankartanosta.

Juvalainen viljelty tryffeli on innostanut jo eurooppalaisia tukkumyyjiä. Silti suurin osa sienistä päätynee lähiseudun ja kotimaan ravintoloihin.

Myös taimien kanssa tehtävä kauppa on oma lukunsa, kertoo yritysasiamis Antti Kinnunen.

- Meillä on käynnissä sellainen koetoiminta, jossa puiden taimiin ympätään tryffeleitä. Silloin ihmiset voisivat ostaa niitä omiin puutarhoihinsa ja kokeilla tätä kasvatusta, kertoo Kinnunen.

Myös koirankakkaa tarjottu tryffelinä

Juvan tryffelikeskus ottaa vastaan myös ihmisten lähettämiä löydöksiä, joita arvellaan aidoksi tavaraksi. Aitojen joukossa on niin sanottuja hutilyöntejä, kuten tryffelilajikkeena keskukseen lähetetty koirankakka.

- Ihmisten pelloilta löytämiä näytteitä tulee meille ympäri Suomen. Keskuksen posti pitää hakea nopeasti, sillä koskaan ei tiedä millainen vuotava lähetys on tulossa, naurahtaa Valtonen.

Aito viljelty tryffelikilo maksaa esimerkiksi Ruotsissa 800 euroa. Näin arvokasta sientä ymmärtää parhaiten maistamalla sitä.

- Tryffeli on hyvä ystävä esimerkiksi pastalle, riisille ja kananmunan kanssa. Makua on vaikea kuvailla. Tryffeli kohtelee ihmisiä eri tavalla. Joku ihastuu heti, toinen inhoaa. Tavallaan se on viettelevä ja mystinen, Heli Valtonen kertoo salaperäisesti.