1. yle.fi
  2. Uutiset

Sitrushedelmien huono laatu suututtaa

Lähes kaikkia sitrushedelmiä saa nykyään kaupoista ympäri vuoden. Parantunut saatavuus voi kuitenkin heikentää hedelmien laatua. Erityisesti appelsiini on haasteellinen hedelmä.

hedelmät
Appelsiinin lohkoja.
Comstock Production Department

Kaupassa kauniina kiiltelevästä appelsiinista on mahdotonta sanoa, kuinka mehukas sisältö kuoren alta paljastuu. Herkun sijaan vastassa voi olla kitkerä ja kuivakas hedelmä.

Ongelman tunnistaa myös Heinon tukun hedelmävaraston ostaja Sami Hämäläinen.

- Kun hedelmässä ei ole ikkunaa, sen joutuu kuorimaan. Välillä tulee pettymyksiä ja välillä onnistumisia. Näin se valitettavasti menee, Hämäläinen toteaa.

Hedelmät voivat virua varastossa kauankin

Hämäläinen selittää epätasaista laatua varastoinnin ongelmilla.

- Hedelmässä ei lähtömaassa välttämättä ole mitään vikaa. Paljon riippuu siitä, miten sitä varastoidaan ja kuinka kauan se on kierrossa. Nykyään maailmalta joudutaan ostamaan suuria eriä ja jos kierto ei ole hyvä, niin varastoon jää tavaraa.

Kuivuminen ja mehujen häviäminen kertoo Hämäläisen mukaan siitä, että hedelmä alkaa olla kiertonsa päässä. Logistiikan kehittyminenkään ei auta.

- Tänä päivänä kaikkea saadaan ympäri vuoden ja hedelmät tulevat eri puolilta maailmaa. Ei ole enää sellaista hetkeä, että olisi vain Shamouti Jaffaa tarjolla. Satokaudet menevät myös päällekkäin.

Maistajaiset auttaisivat ostajaa

Alppelsiini on Hämäläisen mukaan erityisen haasteellinen sitrushedelmä.

- Klementiineissä kuivumisen huomaa. Kun kuori alkaa olla hyvin pehmyt, hedelmä on usein kuiva sisältä. Appelsiinissa näin ei käy eikä kuivumista huomaa oikein painostakaan.

Hämäläiseltä jää itseltäänkin usein appelsiinit ostamatta, sillä hän tietää lajikkeita, jotka eräkohtaisesti eivät välttämättä ole hyviä. Hän kannattaakin lämpimästi ideaa, että hedelmiä voisi kaupassa maistaa.

- Silloin asiakas voisi tehdä oman suun mukaan ostopäätöksen ja uskon kyllä, että se lisäisi kauppaa. Esittelijä voisi olla paikalla ainakin kunkin lajin satokauden alussa.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi