Geenitestin saa nyt apteekin hyllyltä

Apteekkeihin on tänään maanantaina tullut myyntiin ensimmäiset kuluttajille suunnatut geenitestit. Testeillä voi selvittää kärsiikö laktoosi-intoleranssista tai onko altis laskimotukokselle.

Kotimaa
Lähikuva Suomen markkinoille tulleen geenitestin käyttöohjeesta.
Suomen markkinoille tulleen geenitestin käyttöohje.Yle

Lactoguide ja Tromboguide -testit ovat tänään tulleet myyntiin kahdeksassa Oma plus -apteekkiketjun apteekissa eri puolilla Suomea. Testit kehittänyt oululaisyritys on myynyt niitä jo muutaman kuukauden verkkokaupassaan ja kertoo kysynnän kasvaneen tasaisesti.

- Tavallisin testin ostaja on 40 - 49-vuotias pääkaupunkiseudulla asuva nainen. Hän on kiinnostunut terveydestään, mutta ei liiku aktiivisesti, kuvailee Genecodebook Oy:n toimitusjohtaja Niina Saarinen testin tyypillisintä ostajaa.

Testit maksavat noin sata euroa ja ne on helppo tehdä kotona. Pumpulipuikolla posken sisäpuolelta otettava näyte lähetetään Viroon analysoitavaksi ja tulokset tulevat parissa viikossa.

Joka toinen epäilee laktoosi-intoleranssia

Niina Saarisen mukaan joka toinen suomalaisaikuinen epäilee itsellään laktoosi-intoleranssia. Suurin osa epäilyistä on kuitenkin turhia, sillä vain 17 prosentilla on laktoosi-intoleranssi.

- On hyvin paljon ihmisiä, jotka jopa välttelevät maitotuotteita aivan turhaan. Tällä geenitestillä pystytään varmistamaan onko mahavaivojen taustalla laktoosi-intoleranssi vai jokin muu, Saarinen sanoo.

Toinen tänään myyntiin tulleista testeistä selvittää alttiutta laskimotukokselle. Sitä pidetään erityisen tärkeänä yhdistelmäehkäisypillereiden käyttäjille. Näiden riski saada laskimotukos kolmikymmenkertaistuu, jos he ovat geneettisesti alttiita tukokselle. Myös paljon lentokoneessa istuville testi voi olla hyödyllinen.

- Jos esimerkiksi työnsä puolesta matkustaa paljon niin se voi olla arvokas tieto ennaltaehkäisyn kannalta, arvelee tutkimuksprofessori Markus Perola THL:stä.

Laskimotukoksille alttiiden olisi hyvä lennoilla muistaa jaloitella aina välillä ja käyttää esimerkiksi tukisukkia.

Testejä on tulossa lisää

Genecodebook Oy tuo tässä kuussa markkinoille vielä kaksi uutta testiä. Toinen testaa alttiutta kolesterolilääkityksen haittavaikutuksille ja toinen karvaan maun maistamista. Jälkimmäinen kuuluu niin sanottuihin viihdestesteihin, joiden kysynnän uskotaan myös kasvavan.

Ensi vuonna markkinoille aiotaan testejä, joilla selvitetään muun muassa alttiuksia sepelvaltimotaudille, II-tyypin diabetekselle ja lihavuudelle.

THL:n tutkimusprofessori Markus Perola ennustaa geenitestauksen lisääntyvän voimakkaasti seuraavien vuosien aikana. Hän pitää testejä periaatteessa hyvinä, mutta muistuttaa, että vain sellaisia testejä kannattaa tehdä, joista on jotain hyötyä.

- Geenitestille on hyvin tärkeää, että sen tulosta voidaan jollakin tavalla hyödyntää, eli että se joko parantaa diagnostiikkaa tai hoitoa, tai sitten auttaa vaikkapa elintapojen muokkauksessa, Perola korostaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Marja Sannikka