EU-antipatia pohjautuu usein puutteellisiin tietoihin

Portugalin talous ei kaatuisi, vaikka Suomi ei tukipakettiin osallistuisikaan. Tukipaketista vetäytyminen voisi kuitenkin heikentää Suomen asemaa tulevissa EU-neuvotteluissa.

Talouden pelastuspaketti
Etelä-Karjalan Eurooppatiedotuksen aluetiedottaja Anneli NevalainenYLE Etelä-Karjala

Eurooppatiedotuksen Etelä-Karjalan aluetiedottaja Anneli Nevalainen on viime aikoina joutunut päivittäin selittämään kansalaisille niin Portugalia, Irlantia kuin Kreikkaakin koskevia talouskysymyksiä.

- Kyllä siitä paljon kysytään. Ihmisillä tiedot on hyvin pinnallisia ja sirpaleisia, Nevalainen kertoo.

Usein kysyjillä on tunteet hyvin pinnassa. Ollaan ihmeissään ja kiukkuisiakin. Mutta joukosta löytyy Nevalaisen mukaan myös tilanteen ymmärtäviä, solidaarisia ihmisiä.

Nevalaisen mukaan Suomen ei ole pakko osallistua tukipaketteihin, mutta myöhempää Europpa-yhteistyötä ajatellen se olisi suotavaa.

- Luulen, ettei Portugali Suomen apuun kaadu. Mutta kyllähän se vähän kummastusta herättäisi ja tulevaisuudessa voisi neuvotteluasema olla vähän heikompi, Nevalainen sanoo.

Uudet jäsenmaat eivät olleet valmiita

Anneli Nevalaisen mukaan uudet jäsenmaat eivät ole olleet täysin valmiita EU:n jäseniksi.

- Jos mietitään demokraattisen valtion tunnuspiirteitä ja näissä maissa olevia korruptio-ongelmia ja oikeuslaitoksen toiminnan ongelmia, niin näin jälkikäteen voi sanoa, etteivät ne olleet täysin valmiita, Nevalainen arvioi.

Viimeksi Euroopan Unioniin ovat liittyneet Romania ja Bulgaria vuonna 2007. Tällä hetkellä neuvotteluita käydään Kroatian ja Turkin kanssa, joista Kroatian neuvottelut saataneen Nevalaisen mukaan valmiiksi tänä vuonna.

Taloutensa vanhat itäblokin maat ovat kuitenkin hoitaneet kohtuullisen hyvin, eikä Nevalainen usko, että siltä suunnalta tullaan pyytämään taloustukea.

Maanantaina vietettiin Eurooppa-päivää.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala